Лошият дъх може да доведе до редица затруднения в социалните контакти. Един от основните проблеми е, че носителят му често не може да го усети сам. Изследванията сочат, че около 50 процента от населението страда от халитоза (медицинският термин за лош дъх), докато други 95 се сблъскват с това състояние от време на време.

Ако храната, която сте консумирали през деня, остане по зъбите ви, тя ще започне да се разгражда от бактериите. Затова задължително мийте зъбите си преди лягане (като не пропускате и езика, по който също се трупат бактерии). В противен случай на сутринта положението ще е доста по-трагично от обикновено.

Също така – пийте много вода, съветва д-р Ейда Купър! Когато устата ви е суха, слюноотделянето се намалява и бактериите и храната остават в кухината много по-дълго. Впрочем, кафето, алкохолът, пушенето и дори някои лекарства също могат да доведат до изсушаване на устата. Избягвайте ги, когато това е възможно.

Някои билки също помагат - дъвчeнeтo нa cypoв мaгдaнoз ecтecтвeнo пoчиcтвa и пoмaгa пo  вълшeбнeн нaчин дa ce oтъpвeтe oт нeпpиятнaтa миpизмa. Kapдaмoнът cъщo e eфeĸтивeн. Πийтe чepeн и зeлeн чaй,  cъщo и билĸoвитe чaйoвe ca пoдxoдящи, пpимepнo мeнтa.

Ако в края на краищата нищо не работи и постоянно прибягвате до водата за уста (която всъщност само замаскира проблема, а не го решава), вероятно става дума за нещо повече от лоша устна хигиена. Най-добре се консултирайте със своя зъболекар.

Източник: Business Insider