След шестия месец бебето започва да опознава света през устата си. Това е т.нар. орална фаза на растежа. Това е напълно естествен и неизбежен период, който е полезен за развитието на малкото.

Но носи и някои рискове (от инфекции до поглъщането на опасни предмети). Затова е много важно в тази фаза да бъдете особено бдителни

Кога започва

Всички бебета, около 5-6-ия месец, започват да поставят практически всичко в устата си, стига да могат да го хванат с ръце. Това е необходим навик за развитието на мъника и би било жалко да го лишите от него. Нарича се орална фаза.

Независимо дали утолява глада си или се утешава по време на кърмене, удоволствията, изпитвани от бебето, преминават през устата му. Устната фаза е период, през който, според Фройд, смученето е източник на огромно удоволствие. Съвсем естествено, чрез устата си детето се опитва да присвои света около себе си.

Може да се случи бебето да хапе, докато играе или докато го държите. Нормално е да ви заболи, защото точно в този период започва и пробиването на първите зъби. Това обаче не е признак на агресия. Така то се опитва да задоволи инстинктивните си удоволствия. Ухапването може да му достави голямо удовлетворение, тъй като натискът върху венците спомага за успокояване на дискомфорта от пробиването на зъбите.

Внимавайте и му осигурете безопасност

В този период трябва да бъдете изключително внимателни по отношение на безопасността. Първоначално рисковете са малко, защото бебето не се движи, а само лежи и не успява да хване потенциално опасни предмети. Но веднага щом започне да пълзи, да се движи и да се изправя, е необходимо да удвоите бдителността си. Докато сте на разходка то може да сложи в устата си листо или клечка, както и кучешко или котешко изпражнение. У дома може да пробва фъстък, който е изключително опасен, тъй като лесно може да попадне в трахеята и да го задуши. С две думи – мислете за всички възможни рискове и инциденти, това не е преувеличено.

Какви хигиенични мерки да вземете

Не можете да спрете детето да слага всичко в устата си или постоянно да дезинфекцира всичко. Ако го видите да гризе дръжката на количката за пазаруване или да облизва витрината, не се паникьосвайте. За съжаление, няма как да го предпазите от всичко, а и инфекциите в тази фаза се случват наистина лесно. Но има лесен начин да го спрете – просто веднага го разсейте с нещо впечатляващо (за него) и вниманието му вече ще бъде насочено в друга посока.

Новите родители