Вероятно сте чували хората да казват, че ако бащата на майка ви – т.е. вашият дядо – е бил плешив, то най-вероятно и вас ви грози подобна съдба. Вярно ли е?

Оказва се, че една от основните причини за загубата на коса е полово обвързана. Хората имат 46 хромозоми, два от които (X и Y) определят пола ви. Ако сте дама, значи имате две X, а ако сте мъж – X и Y. Изследванията сочат, че генът, който допринася най-много за оплешивяването, се крие само в X хромозома. Какво означава това?

Ако сте мъж, получавате X хромозома от майка си, но трябва да получите и Y от баща си. Получите ли X хромозома от баща си, ще бъдете жена.

Ако един от X хромозомите от майка ви притежава гена на оплешивяването, шансът да го получите от нея е 50 на 50. Съответно загубата на коса е отчасти наследствено и при мъжете се предава по линия на майката.

Дамите от своя страна трябва да получат по две копия от този ген – за всеки X хромозом. Само тогава признаците на оплешивяване ще се появят и при тях.

Защо тогава казваме – ако бащата на майка ти е бил плешив, и ти ще си плешив? Ако косата му е опадала, значи майка ви притежава поне едно копие от проблемния ген.

Важно е да отбележим, че това е само една от причините за оплешивяването. Макар и да е най-значителната, много изследвания показват, че съществуват и други гени, които нямат нищо общо с пола, включително някои в Y хромозома. Това означава, че може да оплешивеете и заради гените на баща си. Нещо повече – някои проучвания показват, че физическите натоварвания, количеството стрес, хранителният ви режим и др. подобни фактори също влияят на загубата на коса.

Какво излиза в крайна сметка? Дори и бащата на майка ви да не е плешив, това не означава, че вие няма да бъдете.