Изследователи от Южна Корея установиха, че мъжете, които работят повече от 52 часа седмично, са два пъти по-застрашени от оплешивяване. Учените са достигнали до това заключение, след като са проучили близо 13 хил. души на възраст между 20 и 59 години в продължение на пет години между 2013 и 2017 година.

Участниците са били разпределени в няколко групи в съответствие с работното им време. Отчетени са и други фактори, включително семейно положение, доходи и вредни навици като тютюнопушене. В края на краищата се оказва, че дългите часове на работа (повече от 52 часа на седмица) са пряко свързани с оплешивяването при мъжете. Причината? Стресът. Стресът предизвиква промяна в нивата на хормоните в определени части на тялото. Скалпът не прави изключение. 

Кюн Хун Сон, който ръководи изследването, каза, че резултатите от това проучване показват, че дългото работно време е значително свързано с увеличеното развитие на оплешивяване при мъжете, допълва БГНЕС. "Ограничаването на работното време, за да се предотврати развитието на алопеция, може да се наложи при младите работници на възраст между 20 и 40 г., когато започнат да се появяват симптоми на косопад", каза Сон и добави, че много други изследвания преди това са разкрили, че стресът може да задейства механизма, който води до алопеция.

Установено е също, че стресът причинява увреждане на фоликулите на косата и дори ги изгаря, като влияе върху клетъчните цикли и смъртта на клетките и по този начин предотвратява растежа на косата.