Сърбежите могат да бъдат наистина неприятни, особено когато почесването само влошава нещата.

Съществуват определени заболявания, които водят до неконтролируемо почесване без облекчение. Така например според едно изследване жена е успяла да разрани скалпа си до такава степен, че да достигне до своя мозък.

Как възникват подобни заболявания? Всичко се свежда до това защо принципно тялото ни сърби, както разказва YouTube каналът It’s Okay To Be Smart в своето най-ново видео.

Сърбежът е едно наистина странно усещане, което учените все още не разбират напълно. В медицинските среди е известно като пруритус и като цяло функцията му е да предпазва кожата – нашия най-голям орган – от паразити и натрупване на мъртви клетки.

В края на краищата всичките ни останали органи се намират на безопасно място в телата ни – за тях се грижи имунната система. Нашата кожа обаче е първата „защитно укрепление“. Тя постоянно се „докосва“ но външния свят. Затова е съвсем нормално да еволюира по такъв начин, че да се предпазва.

Това също така обяснява защо сърбежът е заразен. По време на Палеолита - първия период от каменната ера – всички сме живели в тесни пространства. Ако видиш свой заразен приятел да се почесва, е съвсем нормално (на подсъзнателно ниво) и ти да започнеш да го правиш. Рефлекс, който ти позволява да избегнеш потенциалното ухапване от някой паразит или да се предпазиш от инфекцията, която тормози другия.

Всичко това обаче не обяснява защо сърбежът представлява толкова уникално и влудяващо усещане.

До преди около едно десетилетие учените са си мислили, че сърбежът е просто още един вид по-лек тип болка, който използва същите рецептори в епидермиса, предаващи химични и електрически послания към гръбнака и мозъка, когато нещо изпитва болка.

Сега обаче знаем, че сърбежът е нещо съвсем отделно – той включва свои собствени химикали и клетки. И докато всички ние откликваме по различен начин на болката, определено споделяме една и съща реакция към сърбежа.

Почесваме се.

Оказва се, че почесването е толкова приятно, тъй като благодарение на него към мозъка се изстрелват сигнали за слаба болка, които „заглушават“ сърбежа и ни карат да чувстваме облекчение. Ето защо ощипването или удрянето на конкретното място има същия ефект.

За съжаление, някои от тези химикали, отговорни за облекчението (включително серотонин), улесняват повторното задействане на сигнала за сърбеж. Ето защо обикновено почесването само засилва сърбежа и ви вкарва в един порочен кръг.

Повреждането на нервите, участващи в този „цикъл“ може да доведе до неконтролируемо почесване, което не води до никакви стимули. Когато това се случи, вече говорим за специфично заболяване (като случая с жената по-горе).

Повече по темата може да научите във видеото по-долу.