Хроничният често е сърбеж едно от най-неприятните (и влудяващи) усещания. За щастие обаче науката може би е на път да помогне и в това отношение, пише The New York Times.

Специалисти от Харвардския университет откриха, че съществуват сърбежи, които се причиняват от съвсем фини докосвания - едва доловим допир до косъмчетата по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път. Това тяхно откритие, публикувано в Science, би могло да позволи на изследователите да разберат по-добре хроничните сърбежи при състояния като екзема, диабетна невропатия, множествена склероза и някои видове рак.

Проучването може да помогне и да се установи, защо някои пациенти не реагират добре на антихистаминови медикаменти.

„В бъдеще може да намерим начин да регулираме невронната активност, за да блокираме сърбежа," казва Кифу Ма, невробиолог от Харвардския университет, който е един от авторите на изследването.

Д-р Ма и колегите му са блокирали невроните, които провеждат невропептид. Когато невроните са били подтиснати, учените са докосвали опитните мишки с тънка жичка и животните са получили пристъпи на сърбеж. Обичайно мишките дори не реагират на такъв вид дразнене.

„Появиха се наранявания по кожата, а те не спряха да се чешат," казва д-р Ма. Изглежда тези неврони са свързани със сърбеж, предизвикан от леко докосване, известен като механично провокиран сърбеж. Химическите сърбежи, каквито са предизвиканите от ухапване на комар или алергична реакция, не се предават от същите неврони.