Слушаме музика в колата, във фитнеса, у дома и… на практика навсякъде! Без значение дали любимият ви музикант се е появил на наградите на MTV, изнася концерт наблизо или е починал преди стотици години, когато барокът все още е бил на мода, не можем да отречем, че музиката играе ключова роля в човешкия живот, пише A Plus.

Едва ли някой ще се изненада от факта, че съществуват множество изследвания, посветени на ефекта, който тя оказва върху мозъка ни. Въпреки че проучванията в тази насока са относително скорошни, едно е ясно – мозъкът ни буквално оживява, когато чуе музика.

Човешкият мозък използва различни свои региони, за да обработва ритъма, мелодията и другите аспекти на музиката. Когато слушаме някаква мелодия, всички тези области стават активни. В мозъка настава същинско „парти“.

Слушането на позната музика активира онези части на мозъка, свързани с паметта. Това от своя страна може да предизвика емоционална реакция, сочи изследване на Human Brain Mapping. Според National Geographic пък музиката се свързва и с увеличение на бялото вещество в мозъка.

Нещата стават още по-интересни, когато става въпрос за свирене.

Освен ефекта върху мозъка, свиренето на инструмент влияе и на регионите, отговарящи за двигателните функции. В същия дух - изследователи от Станфордския университет пък откриват, че танцуването и изпълняването на една хореография се съпътства с широко разпространена активност из целия мозък, като се интегрират всички различни процеси, необходими за отмерване на времето и танцуване в такт с музиката.