Изследователи, работещи за индустриалната компания Carbios, създадоха мутирал бактериален ензим, който може да разгражда пластмасови бутилки за рециклиране за броени часове, пише The Guardian.

Ензимът може да разггради PET пластмасови бутилки до техните градивни елементи. След това крайният резултат би могъл да послужи за създаването на нови висококачествени бутилки. За справка – от вече съществуващите техники за рециклиране могат да се произведат единствено килими и дрехи.

От Cabrios се надяват, че техният нов метод за рециклиране ще се превърне в световна практика до 5 години.

Първоначално изследователите са проучвали 100 000 микроорганизма, които потенциално биха могли да спомогнат за разграждането (включително ензим в листния компост, открит през 2012-а). Въпреки че въпросният листен ензим бил напълно забравен, той се оказал най-ефективен. Учените го анализирали и предизвикали мутации, за да подобрят способността му да разгражда пластмасата. Дори го стабилизирали при 72 градуса по Целзий, което е идеалната температура за бърза деградация.

В края на краищата – учените използвали вече мутиралия ензим, за да обработят 1 тон пластмасови бутилки. Те били разградени до 90 процента в рамките на 10 часа. Накрая с получените материали създали нови бутилки.

Намаляване употребата на пластмаса е само част от решението на проблема. Но тя е навлязла широко в хранително-вкусовата промишленост, медицината и транспорта. Проблемът е в пластмасовите отпадъци. Половината изхвърлена пластмаса попада в околната среда или сметищата.

Учените бележат напредък в откриването на биологични методи за разграждане и на други видове пластмаса. Немски изследователи обявиха, че са открили ензим, хранещ се с токсичния полиуретан, докато ларвите на восъчния молец пируват с полиетиленови торбички.