Учени твърдят, че могат да определят дали връзката има бъдеще, като изследват мозъчната активност на партньорите, пише Telegraph.

Те са засекли характерни модели на електрическа активност в мозъка на участници, които са влюбени отскоро и са открили, че чрез сканиране на мозъка могат да определят и нещо повече - дали двойката ще остане заедно.

"Всички участници в изследването се чувстваха силно влюбени в партньорите си и това беше отразено от скенерите, но имаше и някои по-трудно доловими индикатори, които показваха колко са стабилни тези чувства, казва проф. Артън Арън от университета Стоуни Брук в Ню Йорк.

"Ако това силно чувство е комбинирано със сигнали, че те могат да регулират емоциите си, да гледат положително на партнора си и да се справят с конфликтни ситуации, това изглежда наистина помага да останат с този човек", допълва той.

Учените, публикували изследването си в сп. Neuroscience Letters, изследват 12 доброволци, които твърдят, че са силно влюбени и имат връзка от около година. Докато сканират мозъка им с помощна на магнитен резонанс, те им показват снимка на съответния партньор и ги приканват да си припомнят различни неща, свързани с него.