Мозъкът разкрива тайната на дълготрайната любов

26 ноември 2017 г., 23:00
8490

 Rock and Wasp / Shutterstock

Учени твърдят, че могат да определят дали връзката има бъдеще, като изследват мозъчната активност на партньорите, пише Telegraph.

Те са засекли характерни модели на електрическа активност в мозъка на участници, които са влюбени отскоро и са открили, че чрез сканиране на мозъка могат да определят и нещо повече - дали двойката ще остане заедно.

"Всички участници в изследването се чувстваха силно влюбени в партньорите си и това беше отразено от скенерите, но имаше и някои по-трудно доловими индикатори, които показваха колко са стабилни тези чувства, казва проф. Артън Арън от университета Стоуни Брук в Ню Йорк.

"Ако това силно чувство е комбинирано със сигнали, че те могат да регулират емоциите си, да гледат положително на партнора си и да се справят с конфликтни ситуации, това изглежда наистина помага да останат с този човек", допълва той.

Учените, публикували изследването си в сп. Neuroscience Letters, изследват 12 доброволци, които твърдят, че са силно влюбени и имат връзка от около година. Докато сканират мозъка им с помощна на магнитен резонанс, те им показват снимка на съответния партньор и ги приканват да си припомнят различни неща, свързани с него.

Процедурата се повтаря и със снимка на познат, към когато не са имали романтични чувства.

След три години изследователите сравняват резултатите от мозъчния скенер с развитието на връзките. Половината връзки са приключили, другата половина са продължили.

При участниците, които са останали с половинките си, учените са наблюдавали повишена активност в област от мозъка, отговаряща за емоционалните реакции спрямо външната красота и по-ниска активност в зоните, свързани с търсенето на награда и пристрастяването. Това говори за спокойствие и удовлетворение от връзката.

Друга зона в мозъка обаче също е показала по-ниска активност - т. нар. междинен орбитофронтален кортекс - според учените това прави хората по-малко склонни да оценяват и критикуват половинките си.

Авторите смятат, че изследването им може да помогне на двойки, които изпитват проблеми във връзките си.

Ключови думи:
Коментари