От гледна точка на еволюцията настръхването на кожата е рефлекс срещу студа и служи за затопляне на тялото. Но това не е единствената причина, поради която фините косъмчета по нея понякога буквално се изправят. Дали предизвикана от гледането на страшен филм, вкусването на кисела храна или изживяването на бурна радост – настръхналата кожа е постоянно явление при някои хора.

Според науката човек, чието тяло сякаш е разтърсено от ток и косъмчетата по ръцете му се изправят, докато слуша любимата си песен, е не само свръхчувствителен, но притежава и специален мозък. Малко, но привлякло широк обществен интерес проучване на Матю Сакс от Университета на Южна Калифорния, публикувано в специализираното списание  „Neuroscience-Journal“, показва, че хората, чиято кожа настръхва, докато слушат музика, имат различна мозъчна структура.  

Доказано е, че онези, чиято кожа настръхва, имат по-интензивни усещания

Ученият изследвал 20 студенти, които трябвало да изслушат 3-5 песни за целите на експеримента. През това време кожата на 10 от тях настръхнала, а кожата на останалите 10 не реагирала по никакъв начин. Накрая сканирали мозъците на всичките 20 участници. Сакс и екипът му открили, че онези, чиято кожа настръхнала, докато слушали музиката, имали по-гъста мрежа от нишки в мозъка, благодарение на което връзката между аудиторната кора и участъците, отговарящи за емоциите, била по-добра. „Хората, чиято кожа настръхва, притежават ясно изразена способност да изживяват по-силни чувства“, смята още Сакс.

Цветелина Велчева по материали от Supermed