„Обикновената жена има ум колкото една кокошка, а необикновената – колкото две”. Тази ослепителна мисъл била изречена от китайския философ Конфуций и се мъдри в няколко сборника с афоризми – от тия, които получаваш за рождения си ден. Сигурно някой остроумен издател е решил да се пошегува с прочутото презрение на древния мъдрец към другия пол.

Но ние му затворихме устата. „Резултатите от IQ тестовете както на мъжете, така и на жените, се увеличават, но

при жените това става по-бързо,”

заяви световноизвестният новозеландски експерт проф. Джеймс Флин преди време. Той анализира данни от тестове за интелигентност, проведени в Западна Европа, Канада, Нова Зеландия, Аржентина и Естония.

Жените доскоро изоставали на стандартните тестове за интелигентност: някога разликата стигала до цели 5 точки. В последните години дамите изравняват. И не само.

"Във всяка от представителните извадки жените се представят наравно с мъжете, дори резултатите им са с половин до една точка по-високи", казва Флин пред ABC News. Развиващите се страни също постепенно стопяват разликите, които дълги години са давали храна на расистите.

„Коефициент на интелигентност”

е термин, измислен от немския психолог Вилхелм Щерн. Той мери отклонението от средните постижения на стандартизиран тест. За всяка възрастова група базисният резултат е 100, с 15 точки стандартно отклонение. Човек, който има IQ 116, е „с едно ниво над средното”. Който има 131 – с две. 95 процента от хората по света имат резултати между 70 и 130.

IQ-то се увеличава с около 3 точки всяко десетилетие –

по целия свят, откакто има тестове. Тази зависимост става известна като „ефект на Флин” по името на споменатия новозеландец, който я открива през осемдесетте години на миналия век: когато големи групи хора решават стари тестове за интелигентност, средният им резултат скача над 100.

Според професор Флин с времето започваме да мислим по-абстрактно. Когато ни попитат по какво си приличат заекът и кучето, отговаряме, че са бозайници – а не, че са домашни животни (първото е "верният” отговор).

"В процеса на модернизация умовете ни се променят така, както колите ни.