Мозъчни органоиди, един вид аватари, извлечени от човешки клетки, ще бъдат изпратени за първи път на международната космическа станция (МКС), за да бъде  изследван ефектът от безтегловността върху остаряването и да бъдат изучени по-добре някои свързани с него болести, съобщи АФП.

Експериментът "Стареене на мозъка", разработен от Института "Пастьор" и "СъпБиотек" с френския Национален център за космически изследвания, ще бъде изпратен в космоса с капсулата "Дракон" от Кейп Канаверал в петък. 

Астронавтите на МКС, която е на орбита на 400 км от Земята, ще получат няколко десетки мозъчни органоиди - малки клетъчни структури, култивирани ин витро, известни още като "минимозъци". Това са човешки клетки, които са били препрограмирани към определен тип стволови клетки, за да се пресъздадат невронни клетки, пише БТА. От началото на изследванията през 2020 г. в лабораторията са създадени хиляди миниоргани: аватари на мозъци, панкреаси, пикочни мехури... Предимството им е, че са триизмерни и следователно са сравнително близки до развиващите се човешки органи.

Минимозъците дават възможност да се изследва процесът на стареене в молекулярен и клетъчен мащаб, което не е възможно при живи хора, "освен ако не се вземе биопсия", обяснява пред АФП Мирия Рикети, ръководител на лабораторията за молекулярни механизми на патологичното стареене в Института "Пастьор".

Целта на изпращането им в орбита е двойна - да се наблюдават ефектите на микрогравитацията и продължителното излагане на космическа радиация върху "стареенето и стреса на мозъчните клетки", обяснява изследователката. Това е основен проблем за здравето на астронавтите в контекста на пилотираните полети на дълги разстояния.  

Другата цел е да се постигне по-добро разбиране на някои генетични заболявания, които причиняват преждевременно стареене при децата.

Минимозъците - здрави и болни, ще останат в космоса 33 дни, където астронавтите ще ги наблюдават. Когато бъдат върнати на земята, ще бъдат сравнени с паралелни култури.