Повечето бъдещи майки днес са раздвоени между естествено раждане и секцио, но трябва да е ясно - в някои ситуации единственият възможен начин на раждане е цезаровото сечение. Въпросът кой вид да избере бременната, заедно с лекаря, който я наблюдава, често поражда спорове, семейни драми и какви ли не проблеми, понякога – здравословни. Максим Риков - експерт по диагностика и лечение в Германия, обяснява дали е възможно да се роди естествено след първо секцио и колко пъти може да се ражда по този начин.

Хирургичната процедура, при която детето се ражда чрез разрез в матката на майката, към днешна дата се извършва от лекарите в 20% от случаите или заради определени индикации, или по спешност.

Опасности при секцио

Рискът от усложнения при тази операция е по-висок в сравнение с естественото раждане и, според лекари, отрицателните ефекти върху здравето се появяват по-често. Най-честите усложнения са:

- Развитие на инфекция - Ако инфекцията попадне в маточната кухина по време на операцията, се развиват заболявания, като например ендометрит (възпаление на маточната лигавица), или се наблюдава нагъване на шева.

- Обилна загуба на кръв - Ако секциото се извършва по спешност, лекарите нямат време да се запознаят с резултатите от кръвните изследвания. Ако коагулацията е нарушена, е възможно силно кървене, което не във всички случаи може бързо да бъде спряно.

- Травми за бебето - Възможно е кожата на новороденото да се увреди, да има драскотини по тялото му, а в някои случаи и сериозни порязвания поради небрежността на лекаря.

- Продължително кръвотечение - В сравнение с естественото раждане, след секцио в продължение на няколко дни се наблюдава обилно отделяне на кръв от влагалището, а това може да доведе до замайване и влошено здраве.

- Образуване на сраствания - При повече операции има по-голяма вероятност за сраствания на матката, които могат да доведат до периодична болка, а понякога - до безплодие.

- Проблеми за бебето - Според статистиката деца, родени със секцио, имат проблеми с дихателната система. Това се дължи на факта, че новороденото не е минало през родовия канал и рязкото вдишване на кислород понякога се отразява негативно на здравето му.

Нервната система на детето също може да страда поради голямата доза анестетично вещество, прилагано на майката преди операцията.

Показания за операцията

Има два вида показания, като в първия случай тактиката на раждането е планирана и се случва поради следните причини:

- Преплитане на плода с пъпната връв;

- Разкъсване на плацентата;

- Бебето е разположено неправилно в матката;

- Майката има тесен таз;

- Наличието на шев върху матката, който не е излекуван достатъчно.

При втората група показания говорим за спешна хирургия. Тя се налага, ако в процеса на естественото раждане при продължителни контракции не се наблюдава пълно разкриване на шийката на матката. Спешна операция се извършва и ако има заплаха за живота на бебето или майката.

Колко операции са разрешени

При секцио днес лекарите правят минимален козметичен хоризонтално разположен шев с качествени материали, които предотвратяват загнояване и с тях раната заздравява бързо. Но само допреди 10-ина години ситуацията беше съвсем друга. Ето защо преди това лекарите категорично твърдяха, че максималният брой операции на матката не трябва да надвишава три. Все по-често се срещат случаите на раждане на пет или повече деца със секцио.

Продължава на страницата на Новите родители