Общо 422 238 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията, като от тях към момента са активни 8196, показват данните на Националния информационен портал. Според информацията досега у нас са поставени общо 1 810 576 дози от ваксините срещу COVID-19, от които 11 712 са приложени през изминалото денонощие.

На фона на прогнозите, че Европа я очаква четвърта вълна на коронавирус, от 5 юли Столична община започна да приема заявки от фирми, предприятия, бизнес-центрове, в които има поне 50 служители, които желаят да се ваксинират, за да им изпраща ваксинационен екип на място. Целта е да се ускори процеса на ваксинация в София. 

Министерството на здравеопазването обобщи и кои от разпространените твърдения за ваксините срещу COVID-19 са истина и кои са митове, зад които не стоят факти.

МИТ 1 - Ваксината е опасна.

ИСТИНАТА - Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2,7 милиарда ваксини.

МИТ 2 - Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус. 

ИСТИНАТА - Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.

МИТ 3 - Ваксините променят човешката ДНК. 

ИСТИНАТА - Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Те не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК! 

МИТ 4 - Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина. 

ИСТИНАТА - Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е да се ваксинирате, за да предпазите себе си и своите близки. 

МИТ 5 - Ваксините има сериозни странични ефекти. 

ИСТИНАТА - Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми. 

МИТ 6 - Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип. 

ИСТИНАТА - Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие и чрез ваксинация НЕ се поставя чип в тялото на човека.

Източник: Мениджър Нюз