От един момент нататък все по-сериозно се замисляме за здравето си. Как да заздравим зъбите си, какво да направим, за да подобрим функцията на сърцето, белите дробове, костната система и др. Забравете големите физически натоварвания, защото последните проучвания сочат, че от най-голямо значение са дребните ежедневни навици, които можем да променим.

Ето как да се погрижите за:

… костите си:

1. Яжте по 5 сини сливи на ден. Те съдържат съставки, които възпрепятстват реабсорбацията на костите (процес, при който костите стават по-чупливи с възрастта).

2. Пийте чай. Проучванията свързват консумацията на 3 чаши дневно с 30% намален риск от фрактури на костите.

3. Подскачайте на едно място, докато например чакате чайника да заври. Подскоците заздравяват бедрените кости. Доказано е, че 10-20 подскока на ден се равняват на бягане или джогинг.

… храносмилането си:

1. Не пийте нищо по време на хранене. Това разрежда храносмилателните ензими, увеличава киселинността в стомаха и предизвиква рефлукс.

2. Дъвчете два пъти повече. Колкото и да сте гладни, от изключително значение е храната да бъде много добре сдъвкана, преди да поеме към стомаха. Това ще подпомогне правилното разграждане на хранителните вещества и ще предотврати стомашно разстройство. Освен това по-продължителното дъвчене на храната ще ви спаси от преяждане.

3. Разходете се след основното си хранене. Движението подпомага правилното храносмилане.

… за съня си:

1. Разчистете леглото и таблата. Проучванията сочат, че всякакви предмети около главата ви подсъзнателно разсейват мозъка и го държат буден.

2. През зимата загрейте на радиатора чорапите, с които ще спите, докато си миете зъбите например. Учените от лабораторията по сън към университета Базел, Швейцария, твърдят, че топлите чорапи разширяват кръвоносните съдове на краката, което ускорява процеса на заспиване.

3. Забравете за телефон, таблет и киндъл в леглото си. Светлината от тези устройства заблуждава мозъка, че е ден и сериозно възпрепятства заспиването. Браузването в интернет пък възбужда мозъчните неврони и това неизбежно води до неспокоен и разкъсан сън.

… гърба си:

1. Приклекнете леко, когато усетите, че ще кихнете. Ще се изненадате кихането колко често отключва болки в гърба. Когато приклекнете, напрежението се премества от гръбнака към долната част на краката.

2. Не яжте обяда си на стола в офиса. Колкото и да сте заети, хранете се някъде другаде, разтъпчете се, протегнете се.

3. Старайте се да се облягате на стола. Това държи гръбнака ви изправен.

… краката си:

1. Носете малко по-голям номер обувки, за да дадете повече пространство на крака си. Оказва се, че голяма част от хората (особено жените) носят грешен номер обувки.

2. Мийте си краката с шампоан против пърхот. Той съдържа съставки, които лекуват или предотвратяват гъбични инфекции.

3. Мийте си краката преди лягане. Учените напомнят, че краката се нуждаят от също толкова внимание, колкото лицето и ръцете. Затова, преди да се мушнете в топлото легло, измийте и масажирайте стъпалата си за цялостна отмора на тялото.

Цветелина Велчева по материали от mirror.co.uk

Още съвети по темата ТУК