От един момент нататък все по-сериозно се замисляме за здравето си. Как да заздравим зъбите си, какво да направим, за да подобрим функцията на сърцето, белите дробове, костната система и др. Забравете големите физически натоварвания, защото последните проучвания сочат, че от най-голямо значение са дребните ежедневни навици, които можем да променим.

Ето как да се погрижите за:

... зъбите си:

1. Забравете водата за уста, съветват стоматолози. Освен ако нямате изрични наставления от вашия лекуващ стоматолог, водата за уста обикновено съдържа вещества, които изстъргват флуорида от зъбите, който е от първостепенно значение за здравината им. По същата причина не си плакнете устата след измиване на зъбите – по този начин ще осигурите максимална защита на флуорида!

2. Газираните напитки разрушават емайла на зъбите. Използвайте сламка, когато пиете безалкохолни напитки, за да предотвратите директния контакт на напитката с емайла на зъбите. След консумацията им изплакнете устата си с вода.

3. Хапнете парче сирене след хранене, за да нормализирате киселинността в устата си.

… паметта си:

1. В повечето случаи забравяме неща, защото не сме слушали особено внимателно.

2. Учените са стигнали до извода, че със затворени очи човек помни отговора на повече от 70% от въпросите, а с отворени – на едва 40%.

3. Произнесете високо на глас важната за вас информация – така имате много по-голям шанс да я запомните.

… ушите си:

1. Никога не използвайте клечки за уши. Често хората не си дават сметка колко навътре ги пъхат, като по този начин само натъпкват ушната кал по-надълбоко.

1. Контролирайте нивото на звука от слушалките си, защото ако ползвате постоянно слушалки и звукът е прекалено силен, рискувате да увредите слуха си.

3. Проверете слуха си онлайн. Това е най-сигурният начин да се погрижите за ушите си. Въпреки това проучванията сочат, че хората изчакват до десетина година, преди да предприемат реални действия за здравето на ушите си. Посетете специалист.

… черния си дроб:

1. Направете си лате. Изследванията показват, че консумирането но 2 до 3 кафета дневно подобрява функцията на черния дроб, който може да бъде увреден от прекалено много алкохол или неправилно хранене. Според някои учени дори намалява риска от рак на черния дроб.

2. Разнообразието от зеленчуци в менюто стимулира черния дроб да отделя детоксикиращи ензими. Ако сте любители на алкохола, приемайте повече аспержи, за да подпомогнете функцияна на черния дроб. Аспержите удвояват функцията на два от ензимите, които се грижта за разграждането на алкохола - алкохол дехидрогеназа (ADH) и алдехид дехидрогеназа (ALDH).

3. Спазвайте съотношението 5:2 – старайте се поне 2 или 3 дни в седмицата да са напълно лишени от капка алкохол. Това ще позволи на черния ви дроб да си почине и да се възобнови. Този метод е много о-ефикасен, отколкото да спрете алкохола за 1 месец например и после да продължите с чашката без прекъсване.

… сърцето си:

1. Разтягащите упражнения са също толкова полезни, колкото и физическите. Ползите от позите в йогата могат да се сравняват с тези от карането на колело или активното ходене.

2. Ежедневната консумация на банани намалява риска от сърдечен или мозъчен удар с до 40%.

3. Вместо месо хапвайте риба поне веднъж седмично. 8-годишно изследване, базирано на  49 000 жени, публикувано в списание „Hypertension“, сочи, че онези, които консумират риба поне веднъж седмично, намаляват с близо 90% вероятността да развият болест на сърцето в сравнение с онези, които никога или рядко ядат риба.

Цветелина Велчева по материали от mirror.co.uk