Теорията, че има връзка между левичарите и таланта, съществува от доста време. Левичари са били хора като Аристотел, Леонардо Да Винчи, Марк Твен, Моцарт, Мария Кюри, Никола Тесла, Бил Гейтс и Лионел Меси. Но наистина ли е вярно, че е по-вероятно левичарите да са гении? Установено е, че между 10 и 13 % от населението не са десняци. От тях по-голямата част са левичари, където лявата ръка преобладава напълно.  Преобладаването на определена ръка е свързано с мозъчната функция и затова е свързано с когнитивните способности.

Левичарите демонстрират по-добре развито дясно полукълбо на мозъка, което специализира в процеси като пространствено ориентиране и способност за въртене на ментални модели на обекти.  Също така, т.н. корпус калозум, регионът от мозъка където снопове от нервни клетки свързват двете полукълба е по-голямо при левичарите. Това предполага, че при някои левичари има увеличена свързаност между двете полукълба и оттук, по-високи способности за обработка на информацията. Каква е причината за това е неясна. Това може да е причината левичарите да са по-добри в професии като архитектура, музиканти, креативни художници и дори играчи на шах.

Ново изследване е проучило  над 2 300 студенти, на които са им били давани математически задачи и които са били проверени за преобладаване на дясна или лява ръка. Резултатите показали, че левичарите са имали предимство при решаването на трудни математически задачи. Също така, силните десняци, хора, които имат много силно преобладаваща дясна ръка, са демонстрирали по-слаби математически способности. Данните са показали, че преобладаването на дадена ръка наистина е свързано с мозъчната функция, но и че много десняци имат ефективно същата мозъчна структура като левичарите. 

Източник: Science Alert