Колко левичари познавате? Президентът Обама е един от тях, Нед Фландърс от семейство Симпсън – друг. Въпреки че сред левичарите има много успели хора, животът им не е толкова лек. Повечето левичари са толкова сръчни, че изобщо не им личи. Само когато ги видите да пишат, ще забележите, че с лявата ръка си служат по-добре, отколкото с дясната.

Знаете ли, че…

10 до 15 на сто от хората са левичари, като мъжете са повече от жените. Макар да няма точни данни, факт е, че броят на онези, които си служат по-добре с лявата ръка, непрекъснато расте. Една от причините е, че в сравнение с преди опитите да се „превъзпитат“ леворъките стават все по-малко.

През 1976 г. 13 август е обявен за Международен ден на левичарите. Числото 13 е избрано като символ срещу суеверието, защото дълго време левичарството се е свързвало с определени предразсъдъци. Създател на празника е американецът Дийн Кембъл, който изготвя Декларация за правата на леворъките.

3/4 от европейците си сплитат пръстите по един и същ начин: така, че левият палец е отгоре. При това няма значение дали сте десняци или левичари. Изследванията показват, че тази норма става толкова по-рядка, колкото по-далеч на изток отивате. Досега никой не е намерил обяснение защо е така.

От край време левичарите озадачават огромната маса на десняците. Те представляват социално малцинство, принудено да се бори с много предразсъдъци, но като цяло смятано за свръхкреативно. Защо обаче тази тема толкова занимава обществото? Професор Макманус  дава следното просто обяснение: „Защото повечето хора са десняци. Мнозинството печели, винаги е било така“.

По материали от Blick