Привлекателността и морфинът стимулират един и същ регион на мозъка, твърдят учени, цитирани от LiveScience.

Човешкото желание да гледаш привлекателни лица играе роля за това как хората избират своите партньори, а усещането за удоволствие от това се заражда в мозъка ни.

Всъщност според учени от Университета на Осло в Норвегия привлекателността очевидно стимулира същия регион на мозъка, както и при взимането на опиат като морфина.

"Харесването и копнежът не са едно и също нещо", обяснява Олга Челнокова, психоложка от норвежкия университет. "Харесването описва привличане към нещо докато копнежът за него описва мотивацията да го искаш независимо дари го харесваш или не".

За своето изследване Челнокова и нейният екип използвали 30 здрави мъже, като част от тях получили морфин, който активира рецепторите в мозъка, докато на други бил даден препарат, който ги потиска. След това на всички били раздадени снимки на лица на жени с различна привлекателност, които мъжете можели да разгледат колкото дълго искат. Учените ги помолили само да оценят доколко им допада всяка снимка и записали колко дълго са ги разглеждали.

Участниците с морфин дали много високи оценки на красивите жени и прекарали повече време в разглеждането на техните снимки, почти пренебрегвайки останалите. В същото време мъжете, чиито мозъчни рецептори били потиснати, демонстрирали по-малко харесване и копнеж - те дали по-ниски оценки на красивите жени и прекарали по-малко време в разглеждането на снимките им.

Приемането на морфин влияе най-силно на начина, по който мъжете оценили най-красивите жени. Такава привлекателност може да означава своеобразен еволюционен процес, при който мозъкът ни помага да изберем най-подходящия партньор като произвежда усещане за удоволствие и награда, когато го видим докато в същото време прави неподходящите и непривлекателните по-слабо желани.