Слушането на нова и хубава песен стимулира мозъка ни по начин, сходен с този, когато правим секс, откриха канадски учени, цитирани от New York Daily News.

Участниците в проучването са изслушали 60 песни, които са им били непознати, като в същото време са били подложени на ядрено-магнитен резонанс. Скенерът показва активността в мозъка им и отношението, което те изпитват към песните, както и склонността да проявят интерес.

Освен това когато хората слушат музикално изпълнение, което не са чували никога преди, активността в един регион на мозъка може с доста висока степен на сигурност да ни посочи дали те я харесват и са склонни да си я купят. Според д-р Валъри Салимпур това е свързано със създаването на очаквания, които могат да ни донесат положителни емоции и удовлетворение.

"Това, което прави музиката толкова силна в емоционално отношение е създаването на очаквания", коментира тя. "В резултат мозъкът изпитва вид химическа реакция, наподобяваща тази при секс".

"Това е доста интересно, тъй като музиката реално се състои от поредица от звуци, които взети самостоятелно нямат себестойност. Но събрани заедно чрез определена мелодия могат да бъдат възприемани положителни", добавя д-р Робърт Заторе от Международната лаборатория за мозък, музика и звукови проучвания.

"Вградената активност на мозъка, която се свързва с предвиждането, емоциите и познавателната дейност ни помага да възприемаме музиката като естетична и интелектуална награда".