Сега, когато марихуаната вече е законна в Канада и 10 американски щата, бизнесите откриват нови и иновативни начини да позволят на своите клиенти да достигнат нови висоти.

Помислете за който и да е продукт за хапване и вероятно някоя компания вече е създала негова версия с канабис. Например зърнени закуски, дъвки, сладолед, желирани мечета, лешников шоколад и какво ли още не. Може да срещнете и пица с канабис. Дори кънтри 85-годишният певец Уили Нелсън пусна серия кафе с коноп.

Може би най-интересната иновация обаче е разработването на марихуана за пиене. Технически погледнато това е много по-трудно да се направи, отколкото изглежда на пръв поглед.

Вече е възможно човек да си купи бира с марихуана (или поне в Калифорния). Two Roots Brewing обяви съвсем наскоро първата безалкохолна крафт канабира – бира с канабис. Ефектът от нея (и по-специално - психоактивната субстанция тетрахидроканабинол (tetrahydrocannabinol - THC) и канабидиолът (CBD) би трябвало да бъде усетен 10 минути след консумирането й и ще ви държи приблизително 90 минути.

Не е изненадващ фактът, че бирената индустрия се насочва към марихуаната. Ново изследване показва близо 15-процентен спад в продажбите на алкохол в щати със закони за потребление на медицинска марихуана.Canaccord Genuity Group Inc пък прогонозира, че до 2022 г. бизнесите с напитки с канабис в САЩ ще бъдат оценени на 600 млн.

Constellation Brands Inc, собственици на Corona и Modelo, вече инвестираха 38 процента в акции в Canopy Growth Corp (бивши Tweed Marijuana Inc). Междувременно AB InBev, дистрибутор на Becks и Bud, си сътрудничат с Tilray Inc - канадска фармацевтична компания, която също се занимава с канабис.

Проблемите, пред които се изправят всяка една от тези компании е, че, за разлика от алкохола, марихуаната не може да се разтвори във вода. Това означава, че на наркотика му е нужно повече време, за да се метаболизира. Също така ефектите започват да се появяват доста по-късно.

Two Roots Brewing успява да се пребори с тези пречки благодарение на нано-емулсификацията - система за доставка на лекарства, която подобрява разтворимостта. По този начин молекулите канабис в питието се разпръскват по-ефективно и се абсорбират по-добре от човешкото тяло. Именно в това се крие тайната на 10-минутния стартов ефект. 

Източник: IFLScience