Гризането на ноктите като състояние има своето медицинско название – онихофагия. То е лош вреден навик, който много хора имат. Гризането на ноктите не само влошава външния им вид, правейки ги къси и вдлъбнати в кожата, но създава големи предпоставки за нарушения в целостта и здравето на нокътя, както и възникване на потенциални вътрешни инфекции, причинени от бактерии или счупване на зъби.Веднъж започнали да гризете ноктите си, трудно бихте успели да прекратите този вреден навик. Науката определя онихофагията като вид невроза, предизвикана от стрес, и го причислява косвено към групата на обсесивно-компулсивните разстройства.

Според учени от университета "Макмастър" , Канада обаче гризането на ноктите всъщност е полезно. Те са провели изследване, доказващо безполезността на родителските забрани.

Изследователите отбелязват, че чрез гризането на ноктите в тялото попадат мръсотия и бактерии, и именно в това се състои ползата за здравето. Учените сравнят лошия навик с ваксина. Те обясняват, че количеството на попадналите в организма микроби е толкова малко, че тялото лесно може да се справи с тях и да развие имунитет.