Бременността е период, пълен с растеж, промяна, обогатяване и предизвикателство. Това е време, когато всяка двойка се изправя пред притесненията и очакванията, за да станат родители и да започнат да създават собствения си родителски стил. Предстоящото родителство причинява психологически промени в бъдещата майка. И въпреки че е съвсем нормално да няма две еднакви бременности, на вашето внимание представяме малко информация, която ще е полезна при опитите да разберете, какво всъщност се случва по време на бременност с женската психика.

Първият триместър — емоциите бушуват

Дори да не усетите промените, те всъщност са съществени. Много бъдещи майки са изпълнени с тревога, относно плода, здравето си или развитието на бременността. Тези притеснения са напълно нормални и естествени. Резките промени в емоционалното състояние са съвсем в реда на нещата. Тъй като върховете и спадовете в емоционалната крива бележат нови крайни стойности, дамите, преживяващи първа бременност, често са изключително объркани. Ситуации, обикновено намирани за нормални, могат да предизвикат сълзи, да натъжат, ядосат или да предизвикат силна апатия, защото психиката се опитва да се пригоди към промените, които се случват.

Някои дами ще усетят по-ярко подобни дисбаланси - те зависят от структурата на личността, стресовите нива, които преживявате (и които успявате да управлявате успешно), от емоционалната подкрепа, която получавате и хормоналните пикове в тялото.

Тревожността и страховете могат да доведат до съществени промени и снижават качеството на живота. Изключително важно е за емоционалното състояние да се балансират почивката и активните дейности. Почивката трябва да е достатъчно, за да може да държи нервната система спокойна, а активността да осигури нужните ендорфини (поддържащи доброто настроение). Полезно е бременната дама да говори с някого за притесненията си. Ако живее под високи нива на стрес, да научи няколко техники за релаксация, за да се справя по-успешно с него. Медитация, йога за бременни и мускулна релаксация, могат да се окажат изключително полезни. Те ще продължават да вършат работа и в следващите периоди на бременността.

Вторият триместър — съмнения относно отношенията

След емоционалния стрес и тревожността на първия триместър, повечето дами се радват на по-леко и приятно второ тримесечие от бременността, защото тревожността спада. Страхът от спонтанен аборт обикновено намалява, а с него и влиянието на физическия дискомфорт над емоционалния баланс. Движението на детето в утробата се превръща в изключително важен фактор за емоционалното състояние.

Възможно е да се повиши зависимостта от партньора или друг близък. С това растат притесненията, че в момент на нужда той няма да бъде наблизо и ще възникнат въпроси за заинтересоваността му, относно нуждите и състоянието ви. Физиологичните промени могат да доведат до повишено сексуално желание. Но за съжаление, често се появяват съмнения относно привлекателността и взаимността. Нужни са разговори за чувствата и желанията на партньорите, за да се осигури здравословен и удовлетворяващ интимен живот през второто тримесечие.

Трети триместър — кипи подготовка

Проучвайки лекари, трупайки нужните вещи и избирайки име, дамите подготвят цялостно личността си за появата на бебчето.

Това време се характеризира с усещане за очакване, в повечето случаи започват да се появяват притеснения относно появата на детето, самото раждане и първите дни на отглеждането му. Разговорите с други родилки и групи за подкрепа са много полезни за спокойствието и подготовката на бъдещите родители. В този период бебето започва да придобива самоличност — със създаването на детска стая и планирането на действия, родителите развиват очаквания за него.

Дамата трябва да внимава грижата на околните да не придобие инвалидизиращ характер. Разумно е да се получава подкрепа, но в някакъв момент тя може да се окаже прелюдия към пренебрегване на способността й да се справя отлично самостоятелно. Често дамите биват засилено обгрижвани, като това води до фрустрационни процеси у тях. Добре е да уверите близките си, че сте добре, без да се ядосвате - загрижеността им не е, с цел да ви обидят. Ако бременността не е предразположена към рискове за евентуални усложнения, то вероятността да работите до последния възможен момент е висока. Доста фактори влияят на подобно решение, като сред тях са емоционалното физическо и финансово положение на родилката. Решението трябва да се взема индивидуално, след консултация със следящия бременността медик и внимателно разглеждане на обстоятелствата.
Физическите ограничения, които бременността налага в края си, често водят до притеснения относно самото предстоящо отглеждане на бебето. Раждащите за първи път, често доста се тревожат, когато се появят контракции и имат нужда от разумно поставена подкрепа (най-често от дами, преживели процеса на раждането). Необходимо е близките да предоставят не само физическа подкрепа на бременната, а и да подпомогнат увереността й, защото се появяват съмнения в самооценката.

Бременността е толкова изпълнена с физиологични и хормонални промени в майчиното тяло, че е неизбежно психиката да не се нагажда към тях. Приемането на бъдещата майчина роля също налага подготовка, натрупване на знания и нагласа за нуждите на бебето. Всичко това води до разбираеми съмнения, промени в оценките и емоционалния фон на личността. Важно за бременната дама е да получава правилните вид и количество подкрепа, за да успява да поддържа цялостното си здраве оптимално, като не забравя, че всички тези промени имат логични причини.

Framar.bg