Чували ли сте за т.нар. интермитентно гладуване? При него човек се храни във времеви прозорец от 8 часа (и 16 часа чист пост, по време на който не се приемат никакви храни).

Замисляли ли сте се какво се случва с тялото ни, когато гладуваме? Да видим... 

Захарта намалява

За повечето хора първите часове на глад са сравнително нормални. През това време нашето тяло преминава през редовния процес на разграждане на гликогена и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Приблизително 25% от това гориво отива директно в мозъка ви, докато останалите поддържат червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза

Етапът на кетоза се достига след около 5-6 часа (в зависимост от нивата на кръвната захар). Това е метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони.

Тогава настъпва същинското гладуване. Това състояние може да бъде постигнато и като останете на кетогенна диета, която се основава на диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Понижаване на холестерола и пикочната киселина

По време на процеса на кетоза ще се случат няколко важни неща: тялото ви ще освободи холестерола и пикочната киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма.

По време на този етап може да се появи главоболие, замайване, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне. Процесът на калциране, холестеролът и мукоидната плака ще бъдат намалени.