Първата хапка от Big Mac може да бъде истинско удоволствие, нали? Какво точно обаче се случва с тялото ви? Според тази инфографика на Fast Food Menu Price, нищо хубаво...

Първите 10 минути

Мозъкът ни предпочита храни с високо съдържание на калории

Нашите мозъци са еволюирали във време, когато храната се е намирала трудно. Затова ние сме се адаптирали към това да се храним с неща, които имат много калории. Един стандартен Big Mac съдържа 540 калории. Освен това вдига нивото на кръвната ви захар прекалено високо.

Т.нар. „джънк фууд“ задейства онази част от мозъка, която ни кара да се чувстваме възнаградени. Отделят се химикали като допамин, благодарение на които изпитваме чувство за удоволствие. Този процес работи по същия начин и при наркотиците, като кокаин, и може да доведе до пристрастяване към подобен тип храни.

След 20 минути

Знаехте ли, че хлебчето на Big Mac съдържа високо фруктозен царевичен сироп, както и натрий? И двете съставки водят към пристрастяване и карат телата ни да искат още. Освен това са вредни – водят до наднормено тегло, диабет и сърдечносъдови заболявания.

След 30 минути

Натрият атакува тялото ви

Един Big Mac съдържа 970 милиграма натрий. Това огромно количество сол може да предизвика обезводняване. Симптомите наподобяват глад и можете лесно да се заблудите, че тялото ви иска още един сандвич. Прекомерните количества натрий пречат на бъбреците да елиминират солта. Сърцето ви започва да работи на по-бързи обороти, за да изтласка кръвта към вените ви. Това от своя страна увеличава кръвното и би могло да доведе до сърдечносъдови заболявания и дори инфаркт.

След 40 минути

Жадувате за още!

Изядохте един Big Mac. Гладни ли сте все още? Нормално. Това е така, тъй като сте изгубили контрол над кръвната си захар. Жадувате за още храна от този тип.

След като изядете храна с високо съдържание на калории, нивото на гликоза в тялото ви пада. Това ви кара да искате да ядете още. Царевичният сироп в хамбургера пък се абсорбира бързо от храносмилателната система. Това вдига рязко нивата на инсулин и предизвиква още по-голямо чувство за глад.

След 60 минути

Бавно разграждане

В нормални обстоятелства тялото ви разгражда храната за 24-72 часа. При хамбургерите обаче е нужно много повече време, тъй като те са много по-мазни. След като погълнете един Big Mac, може да са нужни над 3 дни, за да бъде разграден напълно.

Т.нар. транс-мазнини се разграждат за 51 дни. Big Mac съдържа 1.5 гр. от тях. Различните изследвания доказват, че транс-мазнините са свързани със затлъстяване, сърдеч