Как се реже пица според математиците

09 февруари 2019 г., 17:11
3693

Снимка: Lukas Gojda / Shutterstock

През вековете математиците са допринесли към нашия живот по най-различни начини - от геометричните изчисления на Питагор до теорията на игрите на Джон Наш. Сега учените най-накрая са насочили вниманието си към един наистина важен житейски въпрос: кой е най-добрият начин за разрязване на пица.

В действителност този въпрос не се разглежда за първи път. През 1960 г. Ел Джей Ъптън разработва така наречената Теорема за пицата. Както подсказва името, теорията, която той развива, е за разделяне на пицата на равни части.

Въпреки това група математици от Университета в Ливърпул с пристрастие към италианската кухня вече са взели нещата в свои ръце, като са изчислили още по-сложен начин за разделяне на пицата. Той гарантира, че всяко парче е с еднаква големина. Или казано на математически език - разработили са система за получаване на монохидрални части в една равнина.

Смята се, че една част е монохидрална, когато е равна на всички останали (от гледна точка на цялостната повърхност). Предишни изследвания показват как това може да бъде постигнато чрез нарязването на пица на шест равни "щита", излизащи от една централна точка. Тези "щитове" могат да бъдат разделени на две, за да се получат 12 монохидрални части.

Ключови думи:
Коментари