Използваме ежедневно пластмаса. Било то за да налеем в нея сутрешното бързо кафе или под формата на прибори при поредния излет сред природата. 

Сега сами можете да превърнете кухнята си в своя фабрика за пластмаса, при това безопасна за околната среда. Как?

Просто следвайте инструкциите.

От какво се нуждаеш:
- нишесте (от магазина);
- оцет;
- глицерин (можеш да намериш в аптеката);
- малко вода;
- метална купа за нагряване;
- бъркалка.

Какво трябва да направиш:

1. Преди да започнеш със съществената част, първо трябва да разпределиш продуктите в отделни съдове. Измери 7 супени лъжици вода, 1 супена лъжица нишесте, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица глицерин. Ако искаш твоята пластмаса да бъде цветна, използвай плодово нишесте (като това, от което се прави крем).

2. Пусни котлона на ниска мощност и налей водата в купата. След като се нагрее, постепенно прибави нишестето, като разбъркваш добре, за да се разтвори напълно. Накрая идва ред на оцета и глицерина. Продължавай да бъркаш интензивно.

3. След няколко минути бъркане сместа ще се сгъсти и ще заприлича на желе. Продължавай да бъркаш, докато започнат да се получават балончета от все още горещата пластмаса.

4. След като сместа е готова, използвай формичка, за да направиш свой собствен пластмасов модел. Ако не разполагаш с такава, може да нанесеш тънък слой от сместа върху найлон. Внимавай да не се опариш!

5. Накрая трябва да оставиш творението си в избраната от теб форма да се охлади и стегне. Това ще отнеме 1-2 дена. 

Защо се получава така?
При нагряване нишестето реагира с водата и започва да се превръща в декстрин, което в практиката е известно като лепило. Добавянето на оцет и глицерин към сместа кара своеобразното желе да придобие по-стегнат и еластичен вид. Интересното при този вид пластмаса е, че е биоразградима и не е опасна за околната среда. Нишестето в нея служи за храна на някои видове бактерии – когато бъде изхвърлено навън, то се разгражда след известно време.