Климатека и Споделена градинка в село Герман организират безплатна работилница “Как да си направим биовъглен сами в градината?” на 22 октомври от 11.00 ч. Събитието е отворено за начинаещи ентусиасти-градинари, за хора с по-голям опит, както и за всички, които се интересуват от градско земеделие, пермакултура и биодинамичното земеделие. Мястото е Споделената градинка в Герман и събитието ще продължи към три-четири часа.

По време на работилницата Радина Калдамукова, автор на Климатека, ще ни разкаже какво е биовъглен, какви качества притежава той и какви са приложенията му. Създаването на биовъглена се състои от няколко стъпки, през които ще минем по време на работилницата. А докато трае процесът на създаването му, ще имаме възможността да чуем интересни факти за приложението му, ще можем да се разходим из градинката и всеки от вас да сподели интересни практики, които използва в своята градина.  

На място ще можем да осигурим малък снакс и вода, но моля, носете си собствен съд за вода и допълнителна храна спрямо специфичните ви нужди. 

Какви са ползите и приложенията на биовъглена

Биовъгленът подобрява характеристиките на почвата, като допринася за задържането на вода и хранителни вещества и същевременно способства и за дългосрочното и стабилно съхранение на въглерод в почвата. Този материал се получава при изгарянето на биомаса като например дървесина, листа, оборска тор, стърготини, компост и др. в затворен контейнер, с малко количество или в отсъствие на кислород. Използването на биовъглен е една от обещаващите стратегии за опазване и подобряване на почвата. Биовъгленът е древен метод, който е преоткрит в съвременното селско стопанство и градинарство и може да бъде произведен както индустриално, така и в собствената градинка.

Повече за биовъглена и неговите предимства и приложения, можеш да прочетеш в статията на Радина Калдамукова.  

Допълнителна информация за организаторите: 

- Домакин на събитието ще бъде Споделена градинка Герман. Тя съществува вече над 8 г., на площ от около 5 дка и е място, където всеки с желание и хъс, би могъл да изгради своята зеленчукова градинка в тон с природата. Опитваме се да следваме принципите на пермакултурата, биодинамичното земеделие или най-общо казано, градина без отрови. Всеки от нас го прави по собствения си начин и най-важното е крайният продукт – собствено произведена храна и удовлетворение. 

- Радина Калдамукова е автор в Климатека. Тя е магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. В магистърската ѝ работа изучава ефектите от биовъглен върху добивите на слънчоглед, както и върху почвените парникови емисии в полеви експеримент. Участник в програмата за експерти в областта на климатичните промени „Pioneers into practice“, организирана от Climate-KIC. Ентусиаст-градинар и привърженик на биоземеделието.

Как да стигнем до Споделена градинка Герман

Село Герман се намира на 15 км от София, в посока Панчарево. Точните координата на Градинката са тук. Наблизо има спирка на градския транспорт “86-ти Пощенски клон” на автобус 8 и електробус 6. Градината е на около 6 минути от спирката. 

Градината има 2 входа. Единият е през черния път, по който в дъждовно време има доста локви и по принцип не е подходящ за ниски коли. Вторият е достъпен през ул. Искър. Паркира се на улицата и през поляната се стига до портата. 

Виж повече във Facebook събитието.