Страдали ли сте от тревожност? Опитвали сте реално всичко, но тя все пак се връща отново и отново? Учените имат няколко нови предложения за справяне с този често срещан проблем в съвременното общество. Тревожността може да се прояви под формата на страх, неуморност, невъзможност да се фокусирате в работата си или в училище, трудности при заспиването или просто лесна раздразнителност. В социален контекст тя може сериозно да затрудни комуникацията с другите.

Може да ви се струва, че другите непрекъснато ви съдят за едно или друго, може да започнете да заеквате, да се потите сериозно, да се изчервявате или дори да получите разстроен стомах. В крайни случаи може да се появи от нищото като паник атака и да решите, че преживявате инфаркт, че полудявате или че просто губите контрол над нещата. Истината е, че повечето хора я преживяват в даден момент от живота си, а при някои тя се превръща в редовен спътник. Изследванията показват, че когато не се лекува, тревожното разстройство може да доведе до депресия, преждевременна смърт или самоубийство.

Ето някои от методите на справяне с нещата. Ако трудно започвате нещо или срещате трудности при взимането на решения, действайте, без да мислите. Да, звучи странно, но просто го направете, колкото и несъвършено да е изпълнението. И не се интересувайте от резултата. Ако сте твърде критични към себе си – простете си всички глупави или неизбежни грешки, които сте направили, и започнете да бъдете малко по-благосклонни към себе си. И не на последно място - открийте цел в живота си, може би като започнете да помагате на хората около вас.

Science Alert