Ново изследване откри, че 5 ключови фактора са свързани с остаряването на мозъка. Оставането на работа в сферата на образованието или поемането на лидерска роля в работата може да помогне на хората да запазят техните мозъци здрави и във форма за по-дълъг период от време.

Впускането е предизвикателни дейности в средата на живота може да помогне на хората да се преборят с деменцията по-късно.

Проф. Линда Клер обяснява:

“Загубата на мозъчни способности не е неизбежна по-късно в живота. Ние знаем, че всички можем да вземем мерски за да увеличим нашите шансове да поддържаме нашето интелектуално здраве като водим здравословен начин на живот и се занимаваме със стимулиращи дейности.”

“Важно е да се разбере как и защо се случва това за да можем да дадем конкретни съвети кои мерки да предприемат като най-ефективни при взимането на контрола върху живота си така, че при напреднала възраст да водят активен и пълноценен живот”.

“Хората, които се занимават със стимулираща дейност, която тренира мозъка и го предизвиква да използва различни стратегии, които използват различни негови мрежи имат по-голям и по-силен когнитивен резерв,” изяснява тя.

“Това изгражда буфер в мозъка, който го прави по-устойчив. В този сценарий признаците за западане на когнитивната функция могат да станат видими само след определен по-висок праг на болест или спад на когнитивната функция, когато този буфер липсва.”

Изследването е дошло след проучването на данни от 2315 души на възраст над 65 години.