Средно една трета от деня прекарваме в леглото - и то не е само за спане! Леглата ни са наши лични убежища, посветени на четенето, почивката и просто наслаждаването на деня. Но тъй като прекарваме толкова много време в леглото, ние оставяме трайно въздействие върху околната среда. Трябва да спазваме правилна хигиена, за да поддържаме леглата си чисти и безопасни.

Всяка нощ отделяме почти един литър вода чрез потта, която привлича бактерии и създава идеална среда за развитие на плесени. Докато спим, отделяме и кожни клетки, които осигуряват храна за малки съквартиранти като акари, прахови акари и други микроскопични буболечки. Ако не се контролират, тези малки същества могат да доведат до алергии и дихателни проблеми.

Предвид времето, което прекарваме в леглото, правилната хигиена е от съществено значение за поддържане на чистотата и здравето на леглата ни. Редовното пране на чаршафите и завивките, както и почистването на матрака, може да помогне за предотвратяване на алергии и други здравословни проблеми. Така че поддържайте леглото си чисто и се наслаждавайте на пълноценна почивка през нощта.

Изпирайте редовно спалното бельо

Препоръчително е да перете спалното бельо на всеки една до две седмици, за да осигурите здравословна среда за сън. За тези, които се потят повече през нощта, за тези, които страдат от алергии към домашен прах, за спящите с домашни любимци, може да се наложи и по-честото изпиране на спалното бельо. През топлите месеци е още по-важно да се следи за прането поради повишеното изпотяване и възможността за натрупване на прах. Поддържането на чистота на спалното бельо ще ви помогне да поддържате здравословна и комфортна среда за сън.

По принцип прането при 90 градуса трябва да се обмисля само в редки случаи - например след инфекциозно заболяване или силно замърсяване. Дори най-здравите материали могат да пострадат от високите температури.

Изберете правилните материали

Материята на спалното бельо също трябва да се вземе предвид при грижата за него. В допълнение към издръжливия памук или микрофибър, от който обикновено се прави спалното бельо, има редица други материи, които блестят със своите индивидуални предимства. Сред по-луксозните варианти са калъфките от сатен, лен и коприна. Тъканите изглеждат елегантни и са особено щадящи кожата, дишащи и регулиращи влагата. По-специално коприната е идеална за страдащите от алергии - изключителните влакна са хипоалергенни и отблъскват акари, микроби и бактерии.

Антибактериалните топ матраци са чудесна опция за деца и хора, които страдат от алергии. Те могат да се използват върху матрак, или ако например спите върху дивана. Специалната обработка на покритието осигурява спокоен и здравословен сън. Обикновено при топ матрака има калъф, който може лесно да се изпере, като по този начин ще подобрите хигиената в своята спалня.

Грижа за матрака

Освен спалното бельо и завивките, матракът също има нужда от почистване. Обикновено през нощта се изпотяваме, което означава и че матракът поема от тази влага. Проветрете спалнята си, след като се събудите, в продължение на 20-30 минути и се уверете, че чистият въздух може да достигне добре. Направете това преди да застелете и оправите леглото си.

Добре е да обръщате двулицевия матрак през определен интервал от време, тъй като по този начин ще запазите неговото добро състояние за по-дълъг период. Обикновено позицията ни на сън е една и съща и това може да се отрази на матрака. Ако пък смятате, че матракът ви има нужда от подмяна, то ви съветваме да потърсите и да изберете нов - https://ematrak.bg/dvulitsevi-matratsi.

Редовната грижа и почистване на матрака включва и прахосмукачка. Важно е не само да почистите с прахосмукачка самия матрак, но и да почистите старателно с прахосмукачка останалата част от леглото и под леглото. Това е особено полезно за страдащите от алергии.

Не подценявайте почистването на матрака и редовното пране на спалното бельо и завивките, тъй като това може да има огромно значение за вашия спокоен и пълноценен сън. Редовното почистване на матрака и спалното бельо не само може да намали количеството на акари, мръсотията и други алергени, които могат да нарушат съня ви, но и да подобри цялостния комфорт и външен вид на леглото ви. Затова не забравяйте да обърнете внимание на матрака и спалното бельо, които заслужават!