Екип учени от Технологичния университет Куинсланд в Бризбейн, Австралия, откри за първи път в историята трети вид близнаци. Както бе съобщено в „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“, става дума за междинна форма между еднояйчни и двуяйчни близнаци.

Нито еднояйчни, нито двуяйчни

Майката на двете бебета-чудо износила потомството си в обща плацента, което обикновено е възможно само при еднояйчни близнаци – но в този случай децата били от различен пол. 

„Полу-идентични“: три наследствени заложби

Нормалният ембрион си поделя наследствения материал от мама и татко в съотношение 50:50. При еднояйчните близнаци ембрионът се дели на две еднакви части, а при двуяйчните две яйцеклетки се оплождат от различни сперматозоиди. Учените установили, че в случая става дума за бебета, произлизащи от една яйцеклетка, оплодена от два сперматозоида, след което трите хромозомни набора се разпределили неравномерно между двамата близнаци. „По правило три набора хромозоми са несъвместими с живота и ембрионите най-често не оцеляват“, обяснява д-р Майкъл Габет, член на екипа.

Виж още: Печалната история на петте близначки Дион

Така близнаците получават 100 процента от майчиния генетичен материал, но само 78 процента от бащиния. В този случая яйцеклетката се разделила на една клетъчна група с хромозомите на майката и няколко на двата сперматозоида, втора с майчините хромозоми и няколко бащини и трета с останалите хромозоми на сперматозоидите. Накрая последната част на яйцеклетката била отхвърлена от другите две клетъчни групи. Ако след този стадий ембрионът не се раздели, от трите клетъчни линии се получава едно-единствено бебе (който процес остава незабелязан), ако обаче се раздели – както в този рядък случай – от него произлизат така наречените „сескизиготни близнаци“ или "полуеднояйчни".

Посетете основната страница на Обекти за още интересни материали.