Ново изследване описва необичайния случай на нероден близнак, открит в мозъка на едногодишно момиченце от Китай. Макар и подобно нещо да се среща изключително рядко, това не е първата ситуация от този тип, описана в медицинската литература.

Лекарите от университета "Фудан" в Шанхай обясняват, че младото момиче е имало уголемена глава и проблеми с двигателните си умения. Компютърната томография на главата показала, че мозъкът ѝ е компресиран и има натрупване на течност, причинено от значителен растеж, който може да се открие в вентрикулите.

Подробностите в доклада за случая са оскъдни, но в него се описва, че е извършено хирургично отстраняване, което разкрива рядък случай на "интравентрикуларен плод във фетуса". С други думи, плодът на неродения близнак на детето е бил в черепа му. Изглежда, че малката "фетилна маса" е имала израснали горни крайници и дори пръстовидни израстъци, но е останала изключително неразвита.

Смята се, че подобни случаи на плод в плода (fetus-in-fetu)  се появяват в най-ранните етапи на бременността с близнаци, когато струпването на делящи се клетки от оплодената яйцеклетка, наречено бластоцист, не успява да се отдели правилно. В резултат на това единият от ранните ембриони се обгръща от другия. Обхванат от репликиращите се клетки на другия близнак, той не успява да се развие, но остава "жив" благодарение на кръвоснабдяването на близнака.

Авторите на доклада добавят: "Свързаните части се развиват в предния мозък на плода-носител и обгръщат другия ембрион по време на сгъването на невронните плочки."

Не е ясно как се е възстановило едногодишното момиченце след тежката операция, тъй като докладът за случая е изключително кратък.

Въпреки това има и други подобни случаи, при които децата при подобна интервенция се възстановяват нормално. В едно проучване, публикувано през 1982 г., учени от лондонската болница съобщават за 14-сантиметров плод при 6-седмично дете, което се е представило с увеличаващ се размер на главата. Отстраненият плод също така е имал забележими характеристики като развиващи се крайници, глава и тяло. След операцията детето се радва на "отлично възстановяване".

Случаите на плод в плода се срещат изключително рядко. Според най-достоверните данни вероятно става дума за веднъж на всеки 500 хил. раждания, въпреки че не е ясно по какъв точно начин е достигнато до подобна стойност. В повечето случаи нероденият плод се намира в тялото на живо бебе, така че е изключително рядко срещано да се установи, че засяга мозъка.

Проучването е публикувано в Neurology.

Източник: IFLScience