Две близначета разбиха световен рекорд, след като се родиха от ембриони, създадени преди повече от 30 години, предава Националният център за даряване на ембриони (NEDC). Мъничетата получиха титлата „най-старите бебета в света“ и сега те живеят в дома на двама щастливи родители.

Въпреки че е възможно в миналото да са били използвани и по-стари ембриони, тъй като често датата, на която са замразени, настоящите със сигурност са най-старите, за които е регистрирано, че довеждат до живо раждане.

Удивителното е, че ембрионите са създадени едва 5 години, след като се ражда бъдещият им татко-осиновител – във време, когато Бил Клинтън побеждава Джордж Х. У. Буш и печели изборите, когато „Сайнфилд“ все още е бил сравнително млад сериал.

Ембрионите са създадени през 1992 г. от баща на около 50-годишна възраст, както и от яйцеклетка от 34-годишна донорка. Това означава, че близнаците бият предишната рекордьорка Моли Гибсън, която се ражда през 2020 г. от 27-годишен ембрион.

„Има нещо изумително в това“, казва Филип Риджуей, новият баща на близнаците, пред Sky News. "В известен смисъл те са най-възрастните ни деца, въпреки че са най-малките ни деца."

Обикновено ембрионите се замразяват за период от 10 години или по-малко, въпреки че е очевидно, че те могат да останат жизнеспособни значително по-дълго време. След като бъдат взети на различни етапи от развитието им, те се излагат на течност, която извлича водата от клетките им. Накрая се замразяват внезапно и се съхраняват в течен азот до оплождането им. По този начин инвитро оплождането може да се извърши от ембриони, взети преди десетилетия.

Източник: IFLScience