1. Язидите нямат право да ядат марули. Не е съвсем ясно защо това кюрдско религиозно малцинство е обявило тъкмо този зеленчук за табу. Една от многобройните теории гласи, че когато язидите говорят арабски, те почти не различават отделните звуци на езика. Така думите за „маруля“ и „псувня“ имат много подобно звучене.

2. В швейцарските кантони Берн, Люцерн и Юра котешкото месо дълго време се е консумирало  от селяните на Коледа: едно от любимите традиционни ястия за празника е било котка, сготвена с мащерка. Всъщност в Швейцария и до днес е разрешено да се ядат собствените домашни любимци.

3. Табутата, свързани с храната, нямат разумно обяснение. В Европа мнозина се гнусят да ядат насекоми. Въпреки това скаридите и омарите, които спадат към членестоногите, се смятат за деликатеси. За такива в Корея минават пашкулите на копринената пеперуда, които местните жители обичат да похапват, изпържени във фритюрник.

4. Цветът на съдовете играе решаваща роля за вкуса на храната. Така например ягодовата торта, поднесена в бяла чиния, е по-сладка от тази, сервирана в черна. Мозъкът възприема цветовия контраст между черно и бяло по-интензивно и се настройва за по-сладък вкус.

5. Още неродените деца реагират положително на захарта. Колкото по-сладка е околоплодната течност, толкова по-често отпиват от нея зародишите. Новородените бебета също предпочитат захарния разтвор пред изворната вода.

6. Миризмата е най-важното качество на ястието. В сравнение с нея вкусът, консистенцията и външният вид на храната са по-скоро несъществени. Човекът може да различи над 20 000 различни мирисови качества.

7. Заведенията Макдоналдс продават 75 хамбургера на секунда. От 2007 година световният рекорд по надяждане с хамбургери държи 23-годишният тогава американец  Джоуи Честнът. Той успял да натъпче в корема си 103 хамбургера за осем минути!

8. Откривателят на кафето вероятно е коза. Според едно от най-разпространените предания на някакъв етиопски пастир направило впечатление, че след консумацията на определени зърна добичетата му се оживяват. Пастирът опитал едно зърно и ефектът бил същият!