За първи път в история на модерната медицина болестта Алцхаймер е била премахната при лабораторни мишки и това отключва голяма надежда за създаването на успешни медикаменти, които да бъдат прилагани и при хората. Учените са успели да намалят нивата на ключовия ензим ВАСЕ1, който от своя страна е намалил количеството на амилоидните плаки, за които се смята, че причиняват Алцхаймер.

След тестовете мозъците на лабораторните мишки са били напълно изчистени от плаките и тяхната когнитивна функция се е възобновила много бързо. Това е първият случай в историята, когато учени са успели напълно да изчистят амилоидните плаки. Проф. Рикянг Ян, водещият учен на изследването, обяснява, че екипът му е много доволен и обнадежден от положителния резултат на тестовете.

За целите на екипа учените са накарали мишките първоначално да развият Алцхаймер и след това генетично са били селектирани така, че да произвеждат постепенно спадащи нива от ензима с течение на времето. След като са развили болестта на възраст от 75 дни мишките са били напълно изчистени от плаките когато са достигнали възраст от 10 месеца. Реално, учените са комбинирали по много продуктивен начин две генетични абнормалности, като едната е успяла да ликвидира другата.

“Нашите резултати осигуряват доказателство, че амилоидното отлагане на плаки може да бъде напълно обърнато след серийното и нарастващо изтриване на ензима ВАСЕ1 при възрастни индивиди. Това демонстрира, че инхибиторите на ензима имат реалния потенциал да лекуват болестта на Алцхаймер без да се причинява нежелана токсичност по време на процеса. Бъдещите изследвания трябва да разработят стратегии за минимизиране на синаптичните повреди, които се получават при значителното инхбиране на ензима, за да постигнат оптимални резултати при лечението на болестта”, обяснява проф. Ян.

Psy Blog