Изкуственият интелект на Гугъл се научи да бъде агресивен в стресови ситуации

14 февруари 2017 г., 15:30
1301

maxuser / Shutterstock

Проектът за Изкуствен Интелект на Гугъл Дийп Майнд демонстрира способността си да се учи независимо от своята памет и дори успя да победи най-добрите хора-играчи на играта ГО в света.

Учените решиха да тестват неговото “желание” да работи кооперативно с другите и откриха, че когато Дийп Маинд смята, че е на път да “загуби”, приема стратегия на “силна агресивност” за да гарантира, че ще излезе успешно от ситуацията.

Екипът на Гугъл е проиграл 40 милиона пъти простата компютърна игра “събиране на плодове”, при която е поискал от два играча-агенти на Дийп Майнд да се състезават един срещу друг за да съберат колкото се може повече виртуални ябълки.

Те открили, че докато имало достатъчно ябълки за събиране, всичко е вървяло нормално и цивилизавано. Но когато броят на ябълките е започнал да намалява сериозно, и двамата “агенти” са станали агресивни и са започнали да използват “лазерни лъчи” за да убият другия и да откраднат всички ябълки.

Във видео записа на симулацията ще видите, че агентите са се превърнали в сериозни “стрелци”, без секунда замисляне преди изстрел.

Това, което е друг интересен факт, е, че когато един агент успее да улучи другия с лазерен лъч той не получава допълнителна награда за това. Но Дийп Майн явно се е научил, че когато отстраниш опонента си от играта за определен период от време това ти дава шанс да събереш повече ябълки.

Ако агентите не използваха лазерните лъчи, теоретично те биха могли да завършат играта с равен брой ябълки, което е било стратегията, използвана от “по-малко интелигентните” версии на Дийп Майнд.

Едва когато Гугъл е тествал по-сложни форми на софтуера саботажът, алчността и агресията са влезли в играта.

Според учените, колкото по-интелигентен е агента, толкова по-способен е да се учи от средата си, което е позволило да приема да използва силно агресивна тактика за да излезе победител.

“Този модел показва, че някои аспекти от поведението на човека се формират като продукт на способността за учене и средата,” коментира един от учените в екипа, Джоел Лайбо. 

Източник: Science Alert

Коментари