Имунната система на организма, състояща се от различни тъкани, подготвени да ни защитават от нашественици, представлява разбъркана маса от около 1,8 трилиона клетки, установиха нови изследвания.

Ако тази умопомрачителна цифра е трудна за възприемане, представете си я по следния начин: в един възрастен човек със среден ръст тези имунни клетки тежат общо около 1,2 кг или 2,6 кг - което е приблизително колкото един ананас или шест хамстера. Това обаче зависи от размера на човека (и на хамстерите).

Незадоволен от предишните оценки, Рон Сендер, биолог от Научния институт "Вайцман" в Израел, и колегите му се заемат да изчислят колко имунни клетки има в човешкото тяло, къде се намират те и колко тежат общо.

Следвайки конвенцията, авторите се основават на стандартния референтен модел на човешкото тяло - 70-килограмов възрастен мъж на възраст между 20 и 30 години - което има очевидни ограничения при разширяването на резултатите към другите групи по пол, тегло и възраст.

Предишни изследвания на имунната система са използвали различни методи за анализ на мъжкото тяло, които до голяма степен са се фокусирали върху специфични тъкани или клетъчни типове, или пък са изследвали гризачи; и в двата случая това ограничава възможността за обобщаване на резултатите им за хората от всякакъв тип.

"Въпреки изобилието от проучвания, изследващи човешката имунна система от различни ъгли, съществува необходимост от цялостно преброяване на разпределението и масата на различните типове имунни клетки", пишат изследователите в своята статия.

Един от неотложните въпроси сред имунолозите е кой орган е най-големият резервоар на имунни клетки в човешкото тяло. Често се твърди, че стомашно-чревният тракт съдържа най-много имунни клетки, въпреки че някои проучвания сочат, че лимфните възли, а не червата, са най-имуногенни.

Лимфните възли са малки тъкани с форма на боб, разположени по протежение на лимфните съдове, в които имунните клетки живеят, преди да се отправят към кръвния поток. Въпреки това е ясно, че съществува силна връзка между имунните клетки в червата, здравето и болестите.

Сендер и колегата му Рон Майло, който също е от Научния институт "Вайцман", имат славата на биолози, които броят клетките, пресмятат числата и разбиват митовете.

Неотдавна те преразгледат оценките за броя на бактериалните клетки в човешкото тяло, като установяват, че те не са 10:1, както се смяташе досега. Изчисляват също така и колко често клетките на тялото ни се възстановяват: клетките, покриващи червата, се подменят на всеки няколко дни, кръвните клетки се сменят на всеки няколко месеца, докато други клетки, като невроните, могат да издържат цял живот.

В последното си проучване Сендер и колегите му събират измервания от предишни изследвания и анализи на тъканни проби, за да оценят изобилието на имунни клетки в цялото тяло, като отбелязват как броят на имунните клетки може да варира в зависимост от инфекциите, пола, теглото и възрастта.

Анализът показва, че повечето имунни клетки се намират в лимфната система и костния мозък, а не в стомашно-чревния тракт. Източник: Sender et al., PNAS, 2023

Изследователите екстраполират резултатите си сред възрастни мъже, за да оценят броя на имунните клетки при възрастни жени и деца, като се основават основно на телесните пропорции.

В сравнение със 73-килограмов мъж на 20-годишна възраст, възрастна жена на същата възраст, тежаща 60 кг, вероятно би имала около 1,5 трилиона имунни клетки, които се добавят към общо 1 кг. Дете на 10-годишна възраст би имало отново малко по-малко: 1 трилион имунни клетки, тежащи 600 грама.

Тези резултати обаче трябва да се тълкуват предпазливо, тъй като жените са по-склонни да страдат от автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и лупус, а имунната система на децата все още съзрява.

Лимфоцитите, които повишават нивото на антителата, за да неутрализират нашествениците и да предприемат клетъчни атаки, съставляват около 40 % от имунните клетки, установява проучването. Но тъй като са едни от най-малките клетки в тялото, лимфоцитите представляват само 15 процента от цялата маса на имунната система.

Неутрофилите, които се произвеждат в костния мозък и поглъщат бактериалните натрапници, съставляват още 40% от имунните клетки и 15% от общата маса на системата.

"От друга страна, макрофагите, дендритните клетки и мастоцитите, които са от 3 до 10 пъти по-големи, съставляват по-малко от 20 процента от имунните клетки, но допринасят за над 60 процента от масата на имунните клетки", пишат Сендер и колегите му.

Нещо повече, червата съставляват само 3 процента от всички имунни клетки в човешкото тяло, докато в кръвта се намират само 2 процента.

Това означава, че най-значимите имунологични органи всъщност са лимфните възли, костният мозък и далакът, където се намират повечето лимфоцити и неутрофили. Въпреки това червата са дом на по-голямата част от плазмените клетки и следователно представляват най-големия принос към антитело-медиирания имунитет на организма.

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: Science Alert