Нова и доста противоречива хирургическа намеса е в състояние за постоянно да промени цвета на очите на човек, съобщава PopSci.

Хората, които не са доволни от цвета на очите си, даден им от природата, от години са се опитвали да ги променят, но тази процедура дава качествено ново решение.

Наречена "имплантация на изкуствен ирис", тя е начин за коригиране на различни дефекти на окото като хетерохромия, но сега се рекламира като козметична хирургия за хора, които искат завинаги да променят цвета на очите си. Изкуственият ирис е тънка нетоксична протеза, изработена от специален силикон, който се използва при правенето на окулярни лещи. Тъй като фалшивият ирис е доста гъвкав, той може да се сгъне и вкара в окото чрез деликатна хирургическа игличка с дължина 2.8 мм.

Според сайта на BrightOcular, компанията предлагаща козметичната хирургия, процедурата е "кратка, безопасна и не боли". Компанията обещава, че само след 15 минути на око пациентът вече ще има съвсем различен цвят на очите.

Процедурата има само козметичен характер и не поправя никакви визуални дефекти. За разлика от лазерните процедури, които премахват слой меланин от ириса, за да променят цвета на окото, BrightOcular твърди, че техните импланти могат да се премахнат съвсем лесно в случай, че нещо се обърка или пациентът промени решението си.