Учени от Технологичния институт в Цюрих разработиха свръх гъвкава и прозрачна електронна платка, която може да се използва при производството на умни контактни лещи, съобщава Mashable.

В момента учените са съсредоточени върху ползите, които това изобретение може да има като медицинско приложение. Възможно е например тази технология да се използва за наблюдение на здравното състояние на очите по начина, по който умните гривни като Nike+ FuelBand наблюдават биопоказателите на тялото.

"Предполагаме, че едно от приложенията може да бъде като умни контактни лещи, които да наблюдават очното налягане и да предупреждават за опасност от глаукома", казват учените.

"Изобретяването на толкова малка и гъвкава технология е важна първа крачка към бъдеще за подобни електронни системи", счита Джон Роджърси, експерт по гъвкава електроника към Университета на Илинойс.

Учените са тествали платката на изкуствено око, но все още се нуждаят от повече изследвания преди подобно устройство да може да бъде пуснато в свободна продажба. Освен това то се нуждае от други допълващи компоненти като батерии с дълъг живот и сензори, за да може да функционира пълноценно извън лабораторията.