Мъжете с кафяви очи предизвикват повече доверие от светлооките, установили са учени. Любопитното е, че не самият цвят на очите е причина за това, а чертите на лицето, които имат хората с кафяви ириси.

„Цветът на очите е нещо повърхностно и никой не би очаквал, че може да има по-дълбока връзка с костната структура - казва ръководителят на изследването Карел Клайснер от Карловия университет в Прага - Бяхме леко изненадани.“

Сините очи са сравнително нови в еволюционно отношение. Допреди между 6000 и 10000 години всички хора са били с кафяви очи. Клайснер иска да открие защо тази мутация се е разпространила. Трябва да има еволюционна причина за различния цвят на очите и тя не е свързана с функцията им да виждат.

Клайснер и колегите му фотографират 40 мъже и 40 жени, студенти от Чехия, с различен цвят на очите. След това сформират втора група студенти (142 жени и 92 мъже), които да класират снимките по различни показатели – привлекателност, надеждност и властност – по скала от 1 до 10.

Резултатите показват, че лицата с кафяви очи изглеждат по-благонадеждни от синеоките, особено лицата на мъжете. Същата тенденция присъства и в оценяването на женските лица, но тя не е толкова изявена, за да се изключи ролата на случайността.

Уловката обаче се появява в следващия експеримент. Учените редактират снимките като променят цвета на очите и набират нови хора, които да ги оценяват.

Лицата от първия експеримент отново изглеждат най-благонадеждни, въпреки че на снимката очите им са сини.
Анализ на лицата показва, че мъжете с кафяви очи имат по-голяма уста, по-голям нос и по-изпъкнали вежди от синеоките. Явно това им придава по-добродушно излъчване, което предизвиква доверие.

Според Клайснер, когато сините очи са били еволюционна новост, те били достатъчно привлекателни сами по-себе си, позволявайки в поколенията да се предадат черти, които не будят доверие. Но това си остава само предположение.

Ученият смята, че „надеждните“ черти на лицето са сходни в различните култури, но начинът, по който възприемаме цвета на очите, зависи от културните стереотипи.

Източник: LiveScience