Уникална комбинация от гени, които не се срещат в други растения, определя характерния, завладяващ аромат на кафето и ободряващото му действие. Това установиха учени, изследвали генетичния код на различни кафеени сортове. Резултатите от изследването са представени в списание Science.

Гените на кафето са различни от тези, на които се дължи производството на кофеин в някои сортове чай и какаовите зърна, което означава, че трите растителни вида нямат общ прародител и са възникнали самостоятелно, открили учените.

Те подробно се спрели на генетичните кодове на сортовете Робуста, което дава около 30% от световния добив на кафе и Арабика – което се смята за най-популярното, тъй като вкусът му не киселее. А това, от своя страна се дължи на по-ниското съдържание на кофеин.

Изследователите направили сравнителен анализ с геномите на други растения, включително грозде и домати и установили, че в кафето има повече генни клъстъри, свързани с производството на алкалоиди и флавоноидов.

Именно тези вещества придават характерния аромат на кафето, както и горчивият му вкус.

Източник: Мениджър Нюз