Изследователи от хонконгски университет съобщават, че са разработили антивирусно покритие, което може да осигури 90-дневна "значителна" защита срещу бактерии и вируси като причинителя на болестта Ковид-19, предаде Ройтерс.

Покритието, наречено MAP-1, е разработвано в продължение на 10 години и може да се пръска върху често използвани обществени повърхности, като бутони на асансьори и парапети, обясняват специалистите от Хонконгския университет за наука и технология, пише БТА. "Хората постоянно докосват тези повърхности, които същевременно служат като ефективна среда за предаването на болести", казва професор Джоузеф Куан от изследователския екип.

Покритието, което се образува след напръскване, включва милиони нанокапсули, съдържащи дезинфектанти. Те запазват ефективността си срещу бактерии, вируси и спори дори след като покритието изсъхне.

За разлика от обичайните методи за дезинфекция като разредена белина и алкохол, покритието MAP-1 е подсилено от чувствителни към топлината полимери, които са капсулирани и освобождават дезинфектанти при контакт с човек, допълва специалистът.

Покритието е нетоксично и е безопасно за кожата и околната среда. Очаква се да се появи по магазините в Хонконг през май.

С помощта на местно благотворително дружество нетоксичното покритие вече е приложено в домовете на над хиляда семейства с ниски доходи в града.

Към MAP-1 са проявили интерес търговски центрове, училища и спортни зали. Прилагането на покритието струва между 20 000 и 50 000 хонконгски долара в зависимост от размера на напръсканата площ. От компанията планират да пуснат версии от 50 и 200 мл за домашна употреба на цени между 70 и 250 хонконгски долара.