Най-обикновени химикали, които можем да открием във всеки дом, крият опасност от рак, астма, дефекти в зародиша и дори понижена плодовитост, предупреждава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от британския в. „Телеграф“.

Въпросните „синтетични химикали“ могат да бъдат открити в играчките, PVC настилките и дори в кредитните карти. „Ако искаме да запазим здравето на идните поколения, те трябва да бъдат забранени“, настояват от СЗО.

На този етап са необходими допълнителни изследвания, за да се осмисли напълно връзката между химикалите, влияещи на жлезите с вътрешна секреция (по-специално тези, които могат да бъдат открити в дома ни и в повечето индустриални продукти) и „конкретни заболявания и разстройства“.

Засега са открити връзки между химикалите и проблеми, свързани с тестисите, гърдите, простата и рака на щитовидната жлеза. Нервната система на децата също може да пострада в дългосрочен план. Развитието на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност не е изключено.

Според проучването, което е продължило цели две години, е „имаме основание да заявим“, че субстанции като фталатите (често срещани в пестицидите бисфенол A и други полихлорирани бифенили) влияят на женската плодовитост и могат да предизвикат левкемия у децата.

Бисфенол A пък, който може да бъде открит в тенекиените съдове и очилата, пречи на естествените хормони, които са отговорни за развитието и растежа на човека.

Според СЗО „съществуват сериозни доказателства“, които показват, че когато става дума за животни, тези химикали влияят на хормоните на щитовидната жлеза, което от своя страна може да увреди мозъка, да понижи интелекта, да предизвика дефицит на вниманието и хиперактивност и дори аутизъм.

„СЗО ще работи тясно със своите партньори, за да установи приоритетите при проучването на връзките межди химикалите и влиянието им върху човешкото здраве и да намали потенциалните рискове. Всички сме отговорни за здравето на бъдещите поколения“, допълват от здравната организация.

Миналата година Европейска агенция за околна среда публикува сходно изследване, според което козметики и лекарства с химикали, влияещи на жлезите с вътрешна секреция, може да са опасни за хората.