Ново изследване установи, че правим сериозни грешки, когато полагаме слънцезащитните си лосиони на плажа или в планината. В резултат на това ползваме едва 40% от цялата защитна мощ на продукта. Повечето хора смятат, че е напълно достатъчно просто да покрият откритите области от кожата, които искат да предпазят. Проблемът обаче е, че никой от нас не се старае слоят да е толкова дебел, колкото е необходимо за пълна защита. 

Някога защитният фактор на първите лосиони е бил едва втори. Днешните стигат до цели 100 единици. Въпреки технологичния напредък голяма част от реалната ефективност на лосиона зависи от начина, по който се прилага.

“Да вземем за пример лосион със защитен фактор 20. Ако го нанесем по типичния начин, по който го маже едва ли не всеки на плажа, и използваме дебелина на слоя от около 0.75 милиграма на квадратен сантиметър, защитата, която реално ще получим, ще се равнява на такава, която се осигурява от лосион със защитен фактор от само 4”, обяснява Антъни Йънг, професор по фотобиология към Кралския колеж в Лондон.

Какво е решението? Трябва да се стремим към дебелина от 2 мг на квадратен сантиметър, което е близо два пъти повече от нормалния слой, който полагат хората.

Източник: Science Alert