Който разпуска на морето, на езерото или край басейна, бързо забравя, че не всички присъстващи са дошли с това намерение. Курортният сезон е най-привлекателен за джебчиите. За да опазите ценностите си от крадци, най-добре изобщо да не ги вземате със себе си! Какъв е смисълът да влачите на плажа скъпи бижута или електроника? Разбира се, някои вещи са неизбежни – смартфони, пари, ключове. Добре е предварително да помислете за надеждно скривалище, докато сте във водата или се припичате на слънцето със затворени очи. Може би някои от следните идеи ще ви помогнат.

1. Водоустойчива чантичка за кръст

Този аксесоар няма да скрие ценните ви вещи, но затова пък може да пъхнете вътре парите, ключа и дори телефона си и да влезете с него във водата, плътно прилепнал към тялото.

2. Празни опаковки

Подходящо скривалище за ценните ви вещи са празните обвивки от неща, които обикновено носите на плажа. Например бихте могли да пъхнете парите и ключа в картонената опаковка от слънцезащитния крем. Хитроумен тайник е също цилиндърът от чипс или тенекиената кутия, в която е имало бисквити. На крадците едва ли би им хрумнало да търсят точно там. Празната опаковка от влажни кърпички също може да послужи за целта. Напъхайте вътре ценните си вещи и залепете грижливо. Един съвет: ако използвате празни опаковки за скривалище, добре е предварително да увиете ценните вещи в носна кърпа, за да не шумолят или дрънчат, ако джебчията все пак реши да ги опипа.

3. Обувки

Някои модели обувки предоставят хитра възможност за криене на кеш. Мушнете банкнотите под стелката и готово! Там ще бъдат на сигурно място от крадците.

4. Памперси

Който пътува с малки деца, е още по-улеснен. Просто пъха пари, ключ, смартфон и т.н. в чист памперс (или мръсен за още по-сигурно!). Може дори да го оставите на видно място върху плажната кърпа. Никой няма да заподозре, че в него са скрити ценните ви вещи. Съмнително ще бъде само, ако носите пелени на плажа, но нямате бебе!

5. Долно бельо

Бельото не попада сред обичайната плячка на крадците. По тази причина боксерките, слиповете и сутиените с подплънки са идеално пригодени за тайник. Лесно ще напъхате парите и ключовете в някоя от тези интимни принадлежности.

6. Книга с тайно отделение

Издълбаната книга е класика и въпреки това чудесно скривалище за ценните ви вещи. Лесно можете да си направите такъв „сейф“ от някоя стара книга, като издълбаете дупка в страниците й с нож на около една трета от началото. Съобразете размера и дълбочината с предметите, които се каните да скриете. При необходимост може да залепите останалите страници с лепило. 

7. Кутията за обяд

Всички носят на плажа такива кутии, за да похапнат, когато огладнеят. Най-добре снабдете своята с двойно дъно, за да криете отдолу ценностите си. Ако не – може да пъхнете парите и ключа в малка кесийка и да я сложите под сандвича. Освен ако не е някой лакомник, на крадеца няма да му мине през ума да рови в кутията.

8. Заровени в пясъка

Ако досега не сте харесали нито една от изброените идеи, остава ви единствено да заровите ценните си вещи в пясъка под хавлията. За да не пострада смартфонът, сложете го в буркан с винтова капачка или плик. Но гледайте да запомните мястото, че иначе ще се превърнете в търсачи на съкровища по никое време!

Имайте предвид, че и крадците може да са се информирали за евентуалните скривалища на набелязаните жертви. Все пак джебчията едва ли ще седне да претърсва безразборно книги, памперси и долно бельо, ако не е сигурен, че в тях са скрити ценности. Най-добре носете на плажа колкото може повече от гореизброените „скривалища“ , за да бъде изборът ви по-голям. Освен това докато се къпете, хвърляйте по едно око на нещата си. И не се отдалечавайте много, та ако видите подозрително лице да се навърта около багажа ви, бързо да излезете и да го спипате на местопрестъплението.

Сега ви остава само да се надявате, че и крадците няма да прочетат този материал. Късмет!