Фатална алергична реакция вследствие на млечен протеин в най-обикновена паста за зъби отне живота на 11-годишномомиче от Калифорния.

По-рано този месец зъболекарят на 6-класничката от САЩ й предписва използването на MI Paste One – бранд медицинска паста за зъби, чиято цел е да заздрави зъбния й емайл, предава Allergic Living. За съжаление обаче паста Recaldent съдържала млечен протеин (който намалява разпадането на зъба и заздравява емайла). Нито майката, нито дъщерята се досещат да проверят за наличните алергени в нея.

Малко след като си измива зъбите, момичето получава анафилаксия*. То казва на майка си, че не може да диша. Майка й й бие съответната инжекция и й дава инхалатора, след което й оказва кардио-пулмонарна първа помощ до идването на парамедиците. Уви, момичето умира в болницата.

Млечните алергии са едни от най-разпространените. 2 от всеки 100 деца под 4-годишна възраст страдат от тях, сочи WebMD. Те са различни от лактозната непоносимост, тъй като за разлика от тях не засягат храносмилателната, а имунната система.  Тялото на хората, които са алергични към млечни продукти, реагира на протеините в млякото и други подобни продукти. Това води до алергична реакция, която може да варира от обрив до трудности с дишането и дори смърт.

Родителите не трябва да забравят да информират своите лекари за всяка една алергия, която децата им имат – както към лекарства, така и към храни (дори когато посещават зъболекаря или очния си лекар).

*Анафилаксия тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт. Анафилаксията обикновено се проявява с редица симптоми, включително сърбящ обрив, подуване в гърлото и ниско кръвно налягане. Сред най-често срещаните причини са ухапвания от насекоми, приемането на определени храни и медикаменти.