За последните 50 години гърдите на средностатистическата жена са се увеличили средно с три номера. Така поне твърди група международни учени, цитирана от Рамблер.ру. По думите на европейските и американски изследователи, природата е направила щедър подарък на нежния пол, но още не е известно каква е причината за пищния разцвет. Догадки все пак има - едната е изменението на общия хормонален фон, а другата - промените в екологията.

Изрично се подчертава, че в изследванията не са участвали жени с наднормено тегло. Интересното е, че увеличението на бюста се наблюдава само при жителките на западните страни. Азиатките и африканките, кой знае защо, са били подминати от рога на изобилието.

Така, ако през 1960 средностатистическата жена е носела сутиен с чашка А, днес обикновената американка гордо разхожда чашки D. В случая не се отчитат и дамите с хирургически корекции.

Преди време британски учени установиха изненадваща връзка между начина на живот на средностатистическата англичанка и размера на бюста й. След анализ на статистически данни екип с ръководител диетологът Мерилин Гленвил откри, че през последното десетилетие дамските гърди на Острова са нараснали с един размер - от В на С. Според учените главната причина е въздействието на естрогена, който влияе на тъканта на млечните жлези.

Какво обаче повишава нивата на женския полов хормон? Първоначалното мнение на британските специалисти бе, че става въпрос за така наречените "лъжехормони" - химически вещества, приемани с храната, които карат организма да реагира по същия начин, както и на естествения естроген. Това могат да бъдат пестициди, консерванти, хранителни добавки и препарати за изглаждане на бръчките. Според директора на Лондонската женска клиника Питър Боуен-Симкинс, заместители на хормоните днес се срещат навсякъде - в солта, в алкохола, в питейната вода, в противозачатъчните и дори в червилото.

Що се отнася до силния пол, природата си е оставила ръцете. Ефектът при мъжете за последния половин век бил коренно противоположен - "достойнството" на западните господа не само не се е увеличило, а напротив - значително е намаляло.

Наскоро доктор Оливър Кери от изследователския център "Дарвин" към Лондонската икономическа школа даде все пак надежда на мъжете, като описа как ще изглежда човечеството в бъдещето. Според доклада му, през 3000 година мъжкият пенис ще се увеличи, женските гърди - също, а общият човешки ръст ще достигне около 2 метра! Кожата ни щяла да бъде с цвят на кафе, а продължителността на живота ни щяла да достигне 120 години.