Има много митове около съхранението на хубавия бюст след раждане и кърмене. Един от най-популярните е, че спортът е панацея и, ако сме упорити и правим „специални“ упражнения, гърдите могат да върнат предишната си форма.

Вярно ли е това, разказва мамолог, консултант на Parents.ru.

Наистина бременността и кърменето влияят на гърдите.

Защо гърдите увисват след раждане

По време на бременността жената наддава на тегло, млечната жлеза се състои главно от мастна тъкан, съответно обемът ѝ се увеличава, количеството жлезиста тъкан, също се увеличава, което също допринася за обема на гърдите. След края на кърменето количеството на мастната и жлезиста тъкан намалява, кожата няма време да се възстанови - това води до промяна във формата и гърдите обикновено увисват.

За да избегнете загуба на еластичност или увисване, можете да спрете кърменето. Но като онколог не препоръчвам да правите това - в някои случаи това може да доведе до образуване на тумор.

Засега няма научно доказан начин отпускането на гърдите да бъде избегнато, освен със здравословен начин на живот и поддържане на постоянно тегло.

Спортът и носенето на подходящ сутиен  може леко да намали риска, но едва ли ще донесе голям ефект.

С по-висок риск са:

- Жените с големи гърди. Под тежестта на собствената си маса с времето гърдите  увисват.

- Млади майки, които бързо наддават и губят тегло.

- Тези с големи гърди, които отказват да носят сутиен, включително и във фитнеса.

Как да възстановим формата им

За съжаление, ако гърдите увиснат след кърмене, този проблем може да бъде решен само с помощта на пластична хирургия.

Но преди да вземете решение, трябва да сте на ясно, че отпускането и увисването на гърдите не причинява никаква вреда на здравето. Проблемът е само естетически.

Операцията за коригиране на формата на гърдите може да се направи веднага след края на кърменето.

Ако обаче жената планира да отслабне, тогава бих препоръчал да изчака теглото ѝ да се стабилизира, да стигне желаните килограми, и след това да направи корекция.

Източник: Новите родители