Кофеинът влияе върху хормоните в организма и може да се отрази върху размера на гърдите, твърди ново проучване, цитирано от британския вестник Telegraph.

Резултатите от изследването, в което взели участие близо 300 жени, показват, че колкото повече кафе пие една жена, толкова по-малък е размерът на бюста й. Учените установили, че три чаши кафе дневно са достатъчни, за да се отразят негативно върху гръдната обиколка, а с всяка следваща чаша тази тенденция се засилва. Участничките, пиещи по три чаши кафе дневно, имали средно със 17 процента по-малък бюст.

"Кафето може да има значителен ефект върху размера на бюста, но жените, които пият кафе, нямат основание да се тревожат, че гърдите им ще изчезнат"- обяснява ръководителят на изследването Хелена Йернстром от университета Лунд в Швеция. Освен това учените открили, че ефектът е по-значителен при жените с по-голям бюст. - "Всеки, които си мисли, че може да познае дали една жена пие кафе по мерките на сутиена й, може да остане разочарован."

От друга страна, изследването установява, че консумацията на кафе може да има положителен ефект върху здравето. Редовният прием на кофеин е намалило риска от рак на гърдата сред доброволките, които били избрани от семейства с висок риск от това заболяване.

Учените посочват още, че след като кафето оказва влияние върху женския хормон естроген, то вероятно има ефект и върху нивата на тестостерон при мъжете.